Avocado

Wbrew powszechnemu przekonaniu avocado to owoc!

Aztecki symbol miłość, inaczej znane jako Gruszka Aligatora.

Jest bogate w wiele składników odżywczych tj.  witaminy B, C, E, K, kwas foliowy, beta karoten, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, fitosterole, antyoksydanty. Owoc tłusty i kaloryczny. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają nam przeciwdziałać chorobą serca, nowotworom, zmianą skórnym, chorobą wątroby i chorobie Alzheimera. Doskonałe dla kobiet w ciąży, ponieważ jest bogate w kwas foliowy, który jest potrzebny do produkcji czerwonych krwinek. W odpowiedniej dawce pomaga zwalczać stany depresyjne i bierze udział w produkcji hormonu szczęścia. Doskonały dla wzroku dzięki luteinie, którą posiada. Antyoksydant.

Kupując wybieramy to w którym po naciśnięciu palcem skóra lekko się ugina. Jeśli avocado jest twarde należy pozostawić je w temperaturze pokojowej na kilka dni lub włożyć do papierowej torby z jabłkiem, przyśpieszy to proces dojrzewania do 2 dni. Aby pokroić owoc, nacinamy go wzdłuż, nóż zatrzyma się na pestce. Chwytamy oburącz i przekręcamy rozdzielając dwie części od siebie. Nóż wbijamy w pestkę i delikatnie ciągniemy, pozbywając się jej. Doskonały do różnego rodzaju past i dipów. To właśnie z niego przygotowuje się wegetariański majonez. Używany do sałatek, sushi, koktajli, deserów i dań na ostro. Główny składnik meksykańskiego guacamole. Liście i pestki są trujące dla zwierząt. Podczas obróbki termicznej staje się lekko gorzki.

 

 

Opublikowane w Ciekawostki i otagowane: , , , .