Ryby

Czy wiesz, że?

Przy zakupie ryb musimy szczególnie uważać na ich świeżość, aby ją sprawdzić dokładnie obejrzyj rybę. Świeża ryba ma: błyszczące, wypukłe oczy, skrzela o intensywnej barwie (od różowej do purpurowej), gładką i błyszczącą skórę bez dłużej ilości śluzu, mięso po naciśnięciu ryby powinno wracać do poprzedniego kształtu, swój charakterystyczny ale nie odpychający zapach.

Jeśli transportujemy ryby ważne jest by były wypatroszone i dokładnie oczyszczone, najlepiej włożone do torby termoizolacyjnej.

Świeże przechowujemy w lodówce nie dłużej niż dwa dni, wypatroszone, bez skrzeli i oczu.

Zamrożone przechowujemy w zamrażarce maksymalnie 6 miesięcy.

Rozmrażamy powoli, najlepiej pozostawiając na noc w lodówce. Nigdy nie zamrażamy tej samej ryby po raz kolejny.

Nie lubią dużej ilości przypraw, ponieważ zabijają one delikatny smak. Solimy zawsze krótko przed smażeniem, skrapiamy też sokiem z cytryny, pomaga on pozbyć się nieprzyjemnej woni. Jeśli chcemy dodać zioła, najlepiej by były one świeże - doskonale sprawdzają się koper, pietruszka, tymianek.

Tatar, sushi, sashimi, ceviche, carpaccio przygotowujemy zawsze z bardzo świeżych ryb, najlepiej zakupionych od sprawdzonych dostawców lub samemu złowionych.

Nie ryzykujcie 🙂

 

Opublikowane w Ciekawostki i otagowane: , , .