Słodkie warsztaty kulinarne pełne wegańskich ciekawostek

Warsztaty kulinarne w Akademii Gotowania "The best food"

Kilka dni temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach poświęconych tematyce świątecznych wegańskich słodkości. Zajęcia odbywały się w poznańskiej Akademii Gotowania "The Best Food", a prowadzone były przez Magdę Jutrzenkę właścicielkę wegańskiego bloga  Hello Morning.

Jako mięsożerca przyznam się, że nie wiele wiedziałam o diecie wegańskiej, dlatego też postawiłam właśnie na te warsztaty. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że desery w których nie ma śladu żyjących wcześniej istot są równie smaczne jak te jadane na co dzień. Prowadząca posiadała ogromną wiedzę, którą w lekki i przyjemny sposób się z nami dzieliła. Kuchnia w której znajdują się warsztaty jest mała, urokliwa i panuje w niej przyjemny, radosny klimat.

Przygotowywaliśmy wieńce makowe, batoniki z amarantusem, rozgrzewający chai, pierniczki karobowe (a w nich użyta była melasa karobowa o której istnieniu wcześniej nie miałam pojęcia), makowy pudding z tapioki, zaskakujący tofurnik i przede wszystkim mistrzowski ajerkoniak bez jajek .

Eggnog to moje największe zaskoczenie, przygotowany z awokado, banana, mleka kokosowego i ryżowego, podkręcony sporą ilością gałki muszkatołowej mógłby z powodzeniem sprawdzić się w roli naszego tradycyjnego, kipiącego jajkami ajerkoniaku.

Bakaliowe batoniki również podbiły moje serce, łatwe i dość szybkie w wykonaniu doskonale smakują i bardzo efektownie wyglądają, z powodzeniem mogły by spełniać rolę świątecznego prezentu.

Trzy godziny słodkiego szaleństwa i przypływu ciekawostek sprawiły, że bardziej zainteresowałam się weganizmem. Oczywiście nie mam zamiaru porzucać mojego kochanego mięska, ale zaintrygowało mnie kilka rzeczy, zamierzam je sprawdzić i kto wie może wprowadzę je na stałe do mojej diety.

Bezy z wody po ciecierzycy ? Szok co? Dla mnie też ! I właśnie dla takich chwil warto korzystać z kursów i warsztatów! Warto każdego dnia się uczyć i podnosić swoje kwalifikacje, nawet jeśli gotujesz tylko dla męża i dzieci. Obiad nie musi być nudny, może a nawet powinien być piękną wycieczka w otchłań smakowej rozkoszy. Każda rozkosz z czasem się nudzi, dlatego namawiam Was kochani do korzystania z kursów, internetu, programów kulinarnych i żebyście szukali nowych inspiracji,  by codzienność była chodź trochę zaskakująca.

Akademie Gotowania "The best food" polecam i na pewno jeszcze skorzystam z Waszych warsztatowych propozycji.

Wegańskie batoniki z amarantusem

Wegańskie batoniki z amarantusem

Wegańskie wieńce makowe

Wegańskie wieńce makowe

Tofurnik - sernik z tofu

Tofurnik - sernik z tofu

Makowy pudding z tapioki

Makowy pudding z tapioki

Rozgrzewający chai

Rozgrzewający chai

Pierniczki karobowe

Pierniczki karobowe

Eggnog - Ajerkoniak bez jajek

Eggnog - Ajerkoniak bez jajek

Prowadząca Magda Jutrzenka (hello-morning.org)

Prowadząca Magda Jutrzenka (hello-morning.org)
Opublikowane w Ciekawostki i otagowane: , , , , , , , , , , , , , , .