Woda

Czy wiesz że?

Człowiek w 70% składa się z wody, 75% z tego znajduje się w naszym mózgu.

Dzienna dawka ,którą powinien spożywać dorosły człowiek to 2l wody, stosuje się do tego jednak tylko co trzeci Polak. W ciągu roku człowiek wypija 900 l wody.

Picie wody łagodzi uczucie głodu, dostarcza składników odżywczych do naszych narządów, wypłukuje toksyny, poprawia pamięć i koncentracje, likwiduje uczucie zmęczenia, pomaga w walce z cellulitem, likwiduje suchość w gardle, usuwa nieświeży oddech, zmniejsza ból głowy, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, pęcherza i piersi.

2 szklanki wody po przebudzeniu - dodają energii na cały dzień, 1 szklanka 30min przed posiłkiem pomaga w procesie trawienia, 1 szklanka przed kąpielą obniża ciśnienie krwi, 1 szklanka przed snem chroni przed udarem i atakiem serca.

Bez jedzenia jesteśmy w stanie wytrzymać nawet 40 dni, bez wody zaledwie kilka.

Człowiek odczuwa pragnienie już po utracie 1% wody z całego organizmu.

"Przepicie się" wodą powoduje nudności, wymioty, problemy ze złapaniem oddechu, obrzęk ciała, zaburzenia świadomości, mimowolne drżenie mięśni.

Woda z kranu - dzisiejsza woda kranowa jest bezpieczna dla człowieka, a przede wszystkim czysta! Zazwyczaj jest średniozmineralizowana , a osad czyli kamień jest tego świadectwem, są to własnie cenne minerały, których poszukujemy. Pijemy wodę bezpośrednio nalaną z kranu, przegotowana traci swoje minerały.

Woda mineralna - doskonała dla sportowców, pracowników fizycznych, ludzi na diecie. Nie powinno się  jednak spożywać dużo wód wysokozmineralizowanych, ponieważ mogą spowodować powstawanie kamicy nerkowej lub podwyższenie ciśnienia krwi. Nie powinno się jej dawać dzieciom i raczej nie zaleca się jej do gotowania, ponieważ wytrąca sporo kamienia.

Woda źródlana - idealna dla każdego, małego i dużego! Doskonała do gotowania, o delikatnym smaku. Dzięki niej składniki odżywcze potraw stają się łatwiej przyswajalne. Idealna do przygotowywania potraw dla niemowląt i małych dzieci.

Woda filtrowana - Anglicy i Amerykanie piją taką nawet w restauracjach, nie uiszczając za nią opłaty. Filtrowanie wody poprawia smak, barwę i zapach wody. Oczyszczona ze szkodliwych substancji woda doskonale nadaje się do przyrządzania wszelkiego rodzaju potraw. Filtr zatrzymuje metale ciężkie, zanieczyszczenia, toksyny ale i cenne składniki mineralne, przez co często sięgamy jeszcze po inne rodzaje wody by zaspokoić swoje pragnienie.

Opublikowane w Ciekawostki i otagowane: , , .