Artykuły

Najnowsze artykuły

Rzym, ach Rzym…

Kilka dni temu wróciliśmy z urlopu, który spędzaliśmy w Rzymie. Było pięknie, smacznie, historycznie i gorąco. Chciałabym się dziś podzielić z Wami moimi wrażeniami, kulinarnymi i nie tylko.                                                       […]

Smaczny Wrocław 3-4.06.2017 r. (Europa na widelcu, Pyszna Polska)

Kilka dni temu wybraliśmy się do Wrocławia. Celem podróży były Targi Pyszna Polska organizowane przez Magdę Gessler, przez przypadek jednak znaleźliśmy się również na festiwalu Europa na widelcu. I od niej zacznijmy.   Europa na widelcu Wrocławski Stary rynek zamienił się w wielki jarmark, przepełniony cudownymi zapachami, smakami z w tle rozbrzmiewającą muzyką. Szczerze się […]

Mikołaj Ślot “Fabryka De Volaille” – autorska książka dla dzieci

Z tej strony Mikołaj, na co dzień na blogu dbam o wszystkie sprawy techniczne jak i o stronę wizualną. Jednak ostatnio przy okazji zaliczeń na uczelni (studiuję grafikę), zrobiłem coś o czym myślę, że warto wspomnieć na blogu kulinarnym. Jest to malutka książka autorska o nazwie Fabryka De Volaille.  Zainspirowany przepisem Rosiołowej na kotleta De […]

(Kulinarna) Wycieczka do Londynu – foto relacja

Londyn W okresie naszej blogowej nieobecności, byliśmy na krótkim urlopie w Londynie. Kolorowym, pełnym szumów i zapachów różnych kuchni Londynie. Miasto cudowne, podbiło moje serce od pierwszej chwili pobytu tam. Całe dnie chodziliśmy i podziwialiśmy, jednak największa radochę mieliśmy w 2 miejscach. Mój brat zdecydowanie oszalał w Tate Modern – galerii sztuki współczesnej. Wielki budynek pełen […]

Słodkie warsztaty kulinarne pełne wegańskich ciekawostek

Kilka dni temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach poświęconych tematyce świątecznych wegańskich słodkości. Zajęcia odbywały się w poznańskiej Akademii Gotowania “The Best Food”, a prowadzone były przez Magdę Jutrzenkę właścicielkę wegańskiego bloga  Hello Morning. Jako mięsożerca przyznam się, że nie wiele wiedziałam o diecie wegańskiej, dlatego też postawiłam właśnie na te warsztaty. Ku mojemu zaskoczeniu […]

Ziemniak, kartofel, grul, barbol, pyra

Moim skromnym zdaniem ziemniak to potęga, niepozorna bulwa mająca wiele, wiele a nawet bardzo wiele zastosowań. Ziemniak a zdrowie Wbrew ogólnemu przekonaniu, ziemniaki są niskokaloryczne (100 g to tylko 80 kalorii). Składają się głównie z wody i węglowodanów w postaci skrobi. Zawierają również wiele witamin np. D, K, C, PP, A i soli mineralnych np. sól, […]

Avocado

Wbrew powszechnemu przekonaniu avocado to owoc! Aztecki symbol miłość, inaczej znane jako Gruszka Aligatora. Jest bogate w wiele składników odżywczych tj.  witaminy B, C, E, K, kwas foliowy, beta karoten, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, fitosterole, antyoksydanty. Owoc tłusty i kaloryczny. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają nam przeciwdziałać chorobą serca, nowotworom, zmianą skórnym, chorobą wątroby […]

Pomidor

Źródło witamin C, K, E, B1, B2, B3, B6 oraz kwasu foliowego, biotyny, beta karotenu, potasu, magnezu, manganu. Doskonały dla ludzi będących na dietach przeciwko otyłości, dobry również dla diabetyków i chorych na serce i nerki. W 93% składa się z wody. Dzięki sporej ilości bromu działa uspokajająco. Duża zawartość potasu neutralizuje zbyt duże dzienne […]

Woda

Czy wiesz że? Człowiek w 70% składa się z wody, 75% z tego znajduje się w naszym mózgu. Dzienna dawka ,którą powinien spożywać dorosły człowiek to 2l wody, stosuje się do tego jednak tylko co trzeci Polak. W ciągu roku człowiek wypija 900 l wody. Picie wody łagodzi uczucie głodu, dostarcza składników odżywczych do naszych […]

Ryby

Czy wiesz, że? Przy zakupie ryb musimy szczególnie uważać na ich świeżość, aby ją sprawdzić dokładnie obejrzyj rybę. Świeża ryba ma: błyszczące, wypukłe oczy, skrzela o intensywnej barwie (od różowej do purpurowej), gładką i błyszczącą skórę bez dłużej ilości śluzu, mięso po naciśnięciu ryby powinno wracać do poprzedniego kształtu, swój charakterystyczny ale nie odpychający zapach. […]