Przepiśnik

Wszystkie przepisy

Dżem z cukinii z cytryną i kandyzowaną skórka z pomarańczy

Ogromna cukinia spoczywająca w mojej lodówce, w końcu doczekała się zamiany w pyszny, nieco inny od reszty dżem z cukinii. Jako ze jest to warzywo o niezbyt wyraźnie określonym smaku, nieco mdłe i mało wyraziste nadaje się zarówno do dań słonych jak i do słodkich wariacji. Mój dżem, a wkrótce mam nadzieje i Wasz doskonale […]

Chia z musem z brzoskwiń i karmelizowanymi orzechami

Żywot moich działkowych brzoskwiń dobiegał końca, nie mogłam pozwolić by odeszły w zapomnienie i postanowiłam zrobić mus. Mus doskonały do deserów, naleśników, jogurtu naturalnego, koktajlu. Mega prosty, delikatnie kwaskowy, pięknie różowo-pomarańczowy. Mus już gotowy, więc może sklecę coś więcej? Coś zdrowego i pysznego. Otwieram szafkę a w niej chia obok orzechów ziemnych spoczywa….      […]

Gulasz z żołądków indyczych jak w domu

Kolejny wpis z cyklu JAK JA KOCHAM PODROBY, a dziś rolę główną grają w nim indycze żołądki. Duże, mięsne…ach! Przygotowałam je w ten sam sposób w jaki w dzieciństwie robiła żołądki z kurczaka moja mama. Słodko-kwaśny szary sos, mięciutkie żołądki do tego kasza jęczmienna, w ręce ogórek konserwowy i uśmiech pojawia się na twarzy. potrzebne […]

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa, i to ta wigilijna z grzybów suszonych i ta leśna z ziemniakiem (tak na marginesie moja specjalność w restauracji, nie mogę jednak zdradzić przepisu ech… co zrobić, musicie wpaść spróbować), kurkowa, borowikowa, maślakowa … każda jest moją ulubioną! Dzisiejsza propozycja zawiera suszony lubczyk, który fantastycznie podkreśla i wydobywa grzybowy smak grzyba. Do dzieła […]

Caprese z pomidorem kumato, vinegrette i siekaną natką pietruszki

Włoskie caprese, hiszpański pomidor, polska pietruszka i mój nowy przepis. Pomidory kumato mają fajny, słodki smak, który w połączeniu z mocnym vinegreatem, orzeźwiającą pietruszka i obojętną w smaku mozzarellą daje cudowną sałatkę, zatrzymującą smak lata. Doskonała jako przekąska ale i jako dodatek do przysłowiowego kotleta.                     […]

Krem z pomidorów z wędzoną papryką

Co zrobić gdy ma się mnóstwo świeżych pomidorów, pysznych, działkowych a sosy i przeciery ma się już w słoikach? Oczywiście, że zjeść surowe ale można też zrobić krem z pomidorów. Bardzo prosty, bardzo szybki, bardzo pyszny… zasmakuje każdemu. Prosty i szybki nie musi jednak oznaczać, że nieciekawy i zwykły, wzbogacony o słodka paprykę wędzoną staje […]

Kotlet po lwowsku (nadziewany grzybami leśnymi)

Mamy jesień, szarą, deszczową zresztą tak jaki i minione lato, niezbyt ciepłą… ech! Cóż zrobić, trzeba włożyć różowe okulary i szukać plusów takiego stanu rzeczy, a jednym z tych plusów wrześniowej pory deszczowej są GRZYBKI! Piękne, mięsiste (no dobra nie wszystkie), pachnące i przede wszystkim smaczne. Przyznam się szczerze, że mam już w domu cały […]

Letnie leczo z cukinii, kalarepy i papryki

W ogrodzie mnóstwo świeżych warzyw, ziół i owoców, aż żal było by z nich nie korzystać. Mój pomysł na dziś to świeże leczo, pełne wakacyjnych smaków. Doskonale smakuje samo, jako dodatek do chrupiących grzanek, element sałatki lub baza do makaronu. Sprawdzi się również jako uzupełnienie grillowanego schabu czy fileta. Może być łagodne, może też być […]

Kurki z rozmarynem

Wycieczka do lasu zakończyła się powrotem z pełnym wiaderkiem małych, żółtych i pachnących ściółką kurek. Niestety nie udało nam się znaleźć ani jednego innego, jadalnego grzyba… ech smutek! Może następnym razem nam się poszczęści i znajdziemy coś więcej oprócz kurek i wielkich, wstrętnych pająków ;). Kurki oczywiście uwielbiam i zaraz po oczyszczeniu ich z piasku […]

Kotleciki mielone idealne na grilla

Sezon grillowy wciąż trwa, więc dziś przygotowałam dla Was pomysł na mega szybkie w przygotowaniu kotleciki z mielonej karkówki. Chciałam dodać im więcej smaku, a tym samym koloru i tak właśnie w środku wylądowała papryka, pomidor i szczypior. Doskonale sprawdzą się jako alternatywa tradycyjnej karkówki z grilla.                 […]

Mizeria

Jeden z moich ulubionych dodatków do letniego obiadu. Słodko-kwaśna, przyjemna, orzeźwiająca, bardzo ogórkowa mizeria. Nazwa pochodzi podobno od tego że sałatka z ogórków, którą jest nie dostarczała zbyt wielu witamin i energii tak bardzo potrzebnej w dawnych czasach do ciężkiej pracy. Była smaczna, acz mizerna ta Mizeria.                 […]

Jajecznica z kurkami i pomidorem

Przyznam się, że ostatnio trochę zaniedbuje to miejsce. Musicie mi to wybaczyć, urlop, później pełen zajęć od rana do wieczora czas w pracy, słoneczko i tak jakoś wyszło. Od dziś mam jednak zamiar się poprawić i tak chcę Wam zaproponować pomysł na pyszną jajecznicę z kurkami. O tak! to jest to co na pewno każdy […]

Truskawka, poziomka, jogurt na śniadanie

Błyskawiczne wykonanie, apetyczny wygląd, porcja energii na cały dzień. Doskonała propozycja na śniadanie z przyjaciółką, drugie śniadanie w pracy, smaczną przekąskę dla dziecka w szkole. Zupełnie zwykła rzecz, ładnie podana sprawi, że od samego rana uśmiech pojawi się na Twojej twarzy.                  potrzebne będą 400 g truskawek 200 […]

Barszcz z botwinki

Ostatni dzwonek na ugotowanie barszczu z botwinki, później oczywiście też możecie ugotować podobną zupę, używając zamiast liści botwiny większą ilość buraczków. Zupa ta jest mega bombą witaminową, a przy tym ma przyjemny lekki posmak wędzonki. Nie czekajcie, gotujcie.                                   […]

Polędwiczka wieprzowa z maślanymi pieczarkami i młodymi ziemniakami

Polędwiczka wieprzowa, doskonała w smaku, nie wiele potrzebuje by być królową na stole. Wystarczy dać jej trochę serca i jej nie przeciągnąć czyli przesmażyć, przegotować jednym słowem nie wysuszyć. W połączeniu z maślanymi pieczarkami i nieco słodkimi, młodymi ziemniakami staje się tworem kompletnym, samemu nawołującym do zjedzenia.                 […]

Ziemniaki jak z ogniska, prosto z domowej patelnii

Ziemniaki jak z ogniska, powiem Wam szczerze, że sama byłam zaskoczona jak idealnie odtworzony smak ziemniaków z ogniska udało mi się osiągnąć nie wzniecając ognia. Miały być grillowane, wyszły dymne, nieco wędzone, z odrobiną palonego masła. Doskonałe do gziku, grillowanych mięs lub po prostu do ręki posypane odrobiną soli, muśnięte masłem.         […]

Lemoniada arbuzowo-truskawkowa

Przyjemnie czerwona, delikatna i orzeźwiająca lemoniada arbuzowo-truskawkowa, w smaku co mnie najbardziej zaskoczyło lekko przypominająca ogórka. Szok co? Sama byłam zaskoczona, może to kwestia limonki, a może nie do końca słodkich truskawek. Jedno jest pewne jest pyszna.                    potrzebne będą 12 truskawek 4 trójkąty arbuza (arbuza tniemy […]

Letnia sałatka z wędzonym łososiem i kwiatem cukinii

Latem najlepiej smakują nam lekkie, świeże, chrupiące rzeczy. Im cieplej tym mniejszy mamy apetyt, dlatego też dziś mam dla Was przepis na sałatkę z wędzonym łososiem, która doskonale sprawdzi się w upalne dni. Chrupiąca sałata, delikatne kwiaty cukinii i świeżutki, wędzony łosoś sprawią że wakacyjny obiad będzie przyjemnością.               […]

Indycze serduszka z kapustą Pak Choi i sosem pomidorowym

Kolejna odsłona podrobów, przez wielu niedocenianych i nie słusznie! Będę o nie walczyć, ponieważ przy odrobinie wyobraźni, czasu, przypraw stają się prawdziwym rarytasem. Dziś mam dla Was indycze serduszka, które w połączeniu z pomidorami i Pak Choiem nabrały zupełnie innego oblicza.                             […]

Chłodnik z botwinki

Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie ma u mnie przepisu na najlepszy chłodnik wiosny, ale spokojnie już to nadrabiam. Pięknie różowy, pełen nowalijek, z dużą ilością kopru, jajkiem… ach! Uwielbiam!!! Kto jeszcze nie zrobił, do dzieła!                               potrzebne będą 2 pęczki […]

Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną

Grillowa biesiada nie może odbyć się bez dobrej kaszanki. Dziś mam dla Was kaszankę w towarzystwie kwaśnej kapusty i nieco słodkiej cebuli. Pamiętajcie jednak, że aby pakunek okazał się sukcesem powinniśmy mieć dobrej jakości kaszankę i oczywiście prawdziwą kiszoną kapustę, nie tą zakwaszaną octem!                       […]

Masło w pięciu smakach

Zbliżające lato sprawia, że mam ochotę by wszystko było inne, bardziej kolorowe, nowe, ciekawsze. Dotyczy to zarówno życia, jak i jedzenia. Po co mamy jeść zwykłe masło, skoro jest tyle świeżych ziół, warzyw którymi możemy je podkręcić smakowo i kolorystycznie. Oczywiście zwykłe masło też jest pyszne, ale spróbujcie jednego z tych, które Wam proponuje. Doskonale […]

Ziołowe udka z grilla

Do wczorajszej salsy doskonale pasują dzisiejsze, chrupiące, udka z grilla. Na grilla najlepiej sprawdzają sie niewielkie pałeczki, które szybko sie upieką. Trochę ziół, oliwa, 30 minut na ruszcie i mozemy delektować się pysznym obiadem, w wiosennej scenerii.                             potrzebne będą 500 g […]

Zupa z białych warzyw

Lekka zupa na ciepły, wiosenny dzień. Bogata w wiele wartości odżywczych, przyjemna w smaku, delikatna, świeża. Dominuje tu smak szparag, które są hitem tej pory roku. Koper przełamuje lekką słodycz i gorycz, sprawiając że zupa staje się przyjemniejsza dla podniebienia. potrzebne będą 1 pęczek szparag czyli około 10-15 sztuk, w zależności od grubości 1 korzeń […]

Dziki gulasz (dziczyzna, jelenina)

Dzisiejszy niedzielny obiad będzie w leśnym klimacie. Udało mi się dorwać pokrojone w kostkę mięso z dzika i jelenia. Paczuszki były zamrożone, to jednak nie wpływa źle na mięso a wręcz przeciwnie, sprawia że ono kruszeje. Myślę, że każdy powinien spróbować chociażby dzika i wtedy ocenić. Dziczyzna jest pyszna, głęboka w smaku i jestem pewna, że […]

Sałatka z ogórków kiszonych

Kolejna rzecz z cyklu, wspomnienia z dzieciństwa. Sałatka z ogórków kiszonych, którą często jadaliśmy w niedzielę do gulaszu czy pieczonego mięsa. Jeden z moich ulubionych dodatków, słodko kwaśna, z dużą ilością pieprzu i cebulki. Zjadałam ją zawsze zanim wylądowała na obiadowym stole. Spróbujcie!                           […]

Owocowy koktajl z płatkami róży

Kwaśne owoce, odrobina słodyczy, delikatna róża w połączeniu tworzą napój idealny. Orzeźwiający, energetyzujący, pobudzający owocowy koktajl, który zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wymagających.                                      potrzebne będą 80 g czerwonej porzeczki 270 g wiśni 240 g jagody kamczatki 1 łyżka […]

Grillowany schab, szparagi i sos z serem wędzonym

Wiosna ma to do siebie, że dzięki skarbom które nam daje można w szybki sposób ugotować, naprawdę wykwintne danie. Młode warzywa są jędrne , chrupiące i nie potrzebują długiej obróbki. Przy niedzieli mój wybór padł na szparagi, które uwielbiam już od dzieciństwa i do których przekonałam już sporą ilość, opornych osób, a do tego grillowany […]

Młoda kapusta – moja ulubiona

Wiosna, ach wiosna ! Co prawda nie widać jej za oknem (dobrze się kamufluje) , ale widać ją już w warzywniakach. Nie mogłam się oprzeć i kupiłam piękną, śmiejącą się do mnie młodą kapustę, którą przyrządzę dziś dla Was tak jak lubię najbardziej z boczkiem i koperkiem. Taka kapusta doskonale sprawdza się jako wiosenna przekąska, […]

Marcepanowe śliwki w czekoladzie

Uwielbiam śliwki w czekoladzie, dlatego też postanowiłam umilić sobie trochę dzień i przygotowałam je sobie. Jako że w mojej tajemnej szafce miałam ukrytą masę marcepanową, którą również uwielbiam postanowiłam połączyć je w całość i stworzyć pralinkę idealną – tylko moją ;).                             […]

Rolada z kurczaka z czosnkowym brokułem

Dziś mam dla Was kolejną drobiową propozycje, lekka propozycja po świątecznym obżarstwie. Rolada z kurczaka poza brokułem, całość praktycznie robi się sama. Rolada doskonale smakuje na ciepło w towarzystwie swojego własnego maślanego sosiku i lekkiej sałatki, lub jako zimna przekąska na imprezie czy dodatek do świeżego pieczywa na śniadanie.             […]

Potrawka z kurczaka, oczywiście w towarzystwie marchewki z groszkiem

Potrawka tradycyjna potrawa, podawana często na uroczystościach rodzinnych, komuniach, weselach, stypach. Jeden z punktów na mojej liście nudnych, zwyczajnych, ale niezwykle pysznych dań. Wbrew pozorom przygotowanie dobrego sosu potrawkowego nie jest wcale proste, ten sos wymaga cierpliwości i serca, które pozwoli mu stać się kremowym i idealnym w swym smaku.           […]

Żurek staropolski

Wielkanoc nie może się odbyć bez dobrego, pełnego aromatu czosnku i majeranku żurku. Ile domów, tyle żurów… z grzybami, ziemniakami, boczkiem, jedne bardziej czosnkowe inne mniej, jedne kwaśne inne nieco mniej, ale jedno bez wątpienia je łączy zawsze kojarzą się z dawną, Polską kuchnią. Swojską, prawdziwą, doskonałą w swej prostocie.           […]

Sałatka z jaj, ogórka i jabłka

Świeża i delikatna w smaku sałatka z jaj to mój nowy numer 1 na świątecznym stole. Ogórek orzeźwia, jabłko dodaje słodyczy i odrobiny cierpkości, feta soli, jajo króluje a wisienką na torcie jest odrobina swojskiego, ziołowego majonezu.                            potrzebne będą 3 jaja 1/3 […]

Jaja marynowane w musztardzie

Przepis na stary jak świat, wzbogacony o odrobinę wędzonej papryki sprawi, że gotowane jajka staną się ciekawsze i bardziej wyraziste. Oprócz tego , że świetnie smakują same doskonale sprawdzą się też w sałatce jarzynowej czy paście jajecznej, a dzięki marynowaniu sprawią, że potrawy będą smakowały nieco inaczej.                 […]

Sos tatarski

Uwielbiam dobrą szyneczkę zwinięta w rulon z majonezem lub sosem tatarskim, ze szparagami też jest super, ale nie o tym dziś. Sos tatarski jest bardzo szybki w wykonaniu i stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłego majonezu. Doskonały jest zarówno do jajek, szynki ale i do mięs czy sałatek.                 […]

Domowy majonez w trzech smakach

Przyznaje się bez bicia, że dziś po raz pierwszy robiłam sama domowy majonez. Teoretycznie znałam technikę, ale w zasadzie nigdy nie miałam potrzeby by ją wykorzystać. Dziś się poprawiłam i zrobiłam swój pierwszy  w życiu majonez i wyszedł fantastyczny. Powstały trzy wersje tradycyjna, zielona i z kolorowym pieprzem.               […]

Pyszne, szybkie, bez pieczenia… z wiśniową czekoladą

Coraz częściej kuszę się na przygotowywanie ciast… szok!  no cóż może z wiekiem zdobywam coraz więcej cierpliwości. Ciasto to powstało z potrzeby pozbycia się gigantycznej ilości kaszki manny, która jakimś cudem znalazła się w naszym restauracyjnym magazynie. I tak o to troszkę zaczerpnięty przepis od wujka Google na ciasto bez pieczenia został zmodyfikowany i podrasowany […]

Wielkanocne jaja faszerowane lekką salsą

Wielkanoc coraz bliżej, więc dziś postanowiłam podzielić się z Wami prostym przepisem na wiosennie i kolorowo wyglądające wielkanocne jaja. Rzeżucha ożywia całość i sprawia, że mimo pozornie zwyczajnej salsy otrzymujemy ciekawe i wyraziste jajko.                                           […]

Biszkopt rolowany z lekkim kremem jagodowym

Przez całe swoje dotychczasowe życie, tkwiłam w przekonaniu, że wykonanie rolady z ciasta jest czymś ekstremalnie trudnym, pracochłonnym i zwyczajnie, mówiąc potocznie czymś wkurzającym. Nic bardziej mylnego! Okazuje się, że jest to całkiem proste i nawet dla mnie anty-cukiernika całkiem przyjemne. Spróbujcie i Wy zwinąć biszkopt 🙂                 […]

Shake truskawkowy z limonką

Do tego shake’a doskonale sprawdzają się mrożone truskawki, ponieważ po zblendowaniu z mlekiem powstaje gęsty, lodowy koktajl. Limonka nieco go orzeźwia, a mięta dodaje świeżości. Doskonale sprawdzi się zarówno latem jako napój chłodzący lub zimą jako alternatywa dla deseru lodowego.                               […]

Buraczana tapioka z delikatnym serkiem

Ludziska, dziś mam dla Was pomysł na pożywną, lekką, kolorową i przepełnioną smakiem ziół różową przekąskę. Buraczana tapioka to tylko cztery składniki, chwila czasu, ręce, które nie boją się ubrudzić od buraków i odrobina fantazji sprawią, że pojawi się uśmiech na Waszych twarzach i w Waszych brzuchach 😉               […]

Sałatka z kurczakiem, prażonym słonecznikiem i dipem z avocado

Tak sobie urlopując naszła nas ochota na coś lżejszego, na jakąś alternatywę dla tradycyjnego obiadu i tak padło na sałatkę. Miała być tylko sałatka z kurczakiem, ale naszła mnie ochota na prażony słonecznik, który uwielbiam. A dresing, dip? W koszyczku samotne avocado, miękkie i dojrzałe…przyda się pomyślałam.                 […]

Assiette z fioletowych ziemniaków Vitelotte

Spacerując po supermarkecie rzuciły mi się w oczy inne, wizualnie ciekawe ziemniaki, które w środku są fioletowe. Postanowiłam ich spróbować, jako że mam je pierwszy raz w swojej kuchni zrobiłam z nich assiette (jedna rzecz w kilku odsłonach i smakach podana na wspólnym talerzu). W ten sposób sprawdziłam jak smakują gotowane, smażone i pieczone. Spróbujcie. […]

Wielkanocne klopsiki z łopatki wieprzowej z sosem pieczarkowym

Jak Wielkanoc to musi być i biała kiełbasa… a gdyby tak zastąpić ją niewielkimi klopsikami o podobnym smaku? Do tego sos pieczarkowy z odrobiną tymianku. Ach.. coś pięknego. Niewiele potrzeba by urozmaicić nasze codzienne i nie tylko codzienne menu.                                 […]

Zupa chrzanowa z wołowiną i jajem poche

Zupa chrzanowa to wielkanocna alternatywa dla tradycyjnego żurku. Nieco ostrzejsza, wzbogacona o mięciutką wołowinę, szybka w przygotowaniu i mega smaczna. Żółtko, które rozlewa się do zupy sprawia, że staje się ona odrobinę bardziej gęsta i jest tą kropką nad i nadająca głęboki smak.                         […]

Biała kiełbasa w sosie łagodnie musztardowym

Biała kiełbasa nie musi być tylko gotowana i podana z chrzanem, równie dobrze smakuje smażona lub grillowana. Dziś natomiast chcę Was przekonać do podania jej w sosie musztardowym. Doskonale sprawdzi się na luźnym grillowym przyjęciu ze znajomymi jak i jako ciekawa odmiana na wielkanocnym śniadaniu.                         […]

Zupa “chińska” z grzybami mun i kurczakiem

Zainspirowana mieszanką chińską Hortex postanowiłam zrobić dziś lekką, pikantną zupę chińską z kurczakiem. Jako, że bardzo lubię grzyby  mun dodałam ich nieco więcej, niż znajduje się w mieszance nie jest to jednak konieczne. Zupa ta jest doskonała dla ludzi będących cały czas w biegu, ponieważ przygotowanie jej zajmie Wam 20 minut. Polecam!       […]

Rosół z indyka

Jak przystało na Rosiołową muszę umieć ugotować dobry rosioł. 🙂 Dzisiaj mam dla was rosół z indyka. Niby zwykły przepis, a jednak wzbogacony o kilka drobnych elementów, takich jak łupina cebuli, czosnek, smażony por. To dzięki tym skromnym dodatkom rosół uzyskuje głębię, nowy, ciekawy smak.                     […]

Pomarańczowy indyk z duszoną marchewką

Filet z indyka wydawać by się mogło, że jest suchy i bez wyrazu. Postaram się dziś Wam udowodnić, że tak nie jest. Sok pomarańczowy użyty w marynacie, oprócz walorów smakowych spełnia tu też rolę zmiękczacza, dzięki któremu filet jest wilgotny i bardzo soczysty. Ostre przyprawy nadają wyrazistości, marchewka sprawia, że moja propozycja staje się pełna. […]

Ziołowa polędwiczka wieprzowa na maślanych porach

Soczysta i dobrze przyrządzona polędwiczka wieprzowa, wbrew pozorom nie jest wcale taka łatwa do osiągnięcia. Odpowiedni czas smażenia, dłuższa chwila relaksu dla naszego mięska by odpoczęło i nie utraciło swoich soków podczas krojenia i odrobina naszego serca. Maślane pory to również jeden z moich ulubionych dodatków, wyraźny w smaku por zostaje utemperowany przez delikatne masło […]

Pizza – najlepsze ciasto

Przyszedł czas na kolejny z podstawowych przepisów, jakie musicie znać, a mianowicie na ciasto z którego robi się pizzę. Jedni lubią cienką inni natomiast uwielbiają delektować się smakiem grubszego ciasta. Ten przepis pozwoli Wam przygotować ciasto idealne, z którego powstanie taka pizza na jaką masz własnie ochotę. Ps. Sekretem idealnej włoskiej pizzy jest mała ilość […]

Pancakes z bananem i musem z jagód

W ubiegłym tygodniu w pracy miałam przyjemność przygotowywać niedzielę w stylu amerykańskim i tak mi się spodobało, że postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma przepisami. Były już corn dogi, dziś czas na puszyste pancakes. W moim wydaniu są one z bananami i musem z jagód. Doskonale też smakują tradycyjnie podane czyli polane syropem klonowym, czekoladą […]

Corn dog

Corn dog to amerykańska przekąska, serwowana w barach z fast foodami. Są to panierowane w mące kukurydzianej małe kiełbaski, smażone w głębokim oleju i sprzedawane na patyku, same lub z przeróżnymi sosami. Uważam, że sprawdzą się świetnie zarówno jako przysmak kolacyjny lub przekąska na domówce.                     […]

Zupa cebulowa z chipsem z szynki długodojrzewającej

Zwykle jada się zupę cebulową na sposób francuski, czyli gotowaną z dodatkiem białego wina czy też koniaku z parmezanową grzanką. Dziś mam dla Was alternatywną opcję tej zupy, gotowaną przy użyciu kilku rodzai cebul i bez użycia alkoholu. Jest równie smaczna jak jej francuska kuzynka, jednak nieco od niej inna. Podaje ją z chipsami z […]

Soczysty filet z kurczaka pieczony w boczku podany z lekkimi rollsami

Jak zrobić soczysty filet, który jednocześnie będzie pełen smaków? Wystarczy owinąć go boczkiem wędzonym i oczywiście nie przeciągnąć co w kuchennym slangu oznacza, że nie można go zbyt długo piec czy smażyć by nie stał się suchy i gumowaty. Mój wyszedł dziś idealnie, do tego szybkie rollsy z sałatą i obiad gotowy w 35 minut.   […]

Sałatka z łososiem grillowanym i dipem z musztardą dijon

Jedna z moich ulubionych sałatek, błyskawiczna w przygotowaniu, sprawiająca przyjemność w każdym kęsie. Soczysty łosoś, wyraźny w smaku sos podkręcający smak ryby, trochę zieleninki, ulubione małe pomidorki. Zwykła sałatka z łososiem, a buzia sama się śmieje.                                       […]

Spaghetti z pesto pietruszkowym

Ostatnio były kluseczki pietruszkowe, dziś spaghetti z pesto z tym samym składnikiem. Przyznam się szczerze, że bardzo lubię tą nać. Ma delikatny smak, który nadaje świeżości praktycznie każdej potrawie. Oprócz tego natka pietruszki jest źródłem mega dużej ilości witaminy C, a na tą porę roku na pewno się nam ona przyda.         […]

Zupa pomidorowa z pietruszkowymi lanymi kluskami

Po świąteczno-sylwestrowym szaleństwie przyszedł czas na coś lżejszego, czyli zupkę. Tradycyjna zupa pomidorowa jednak ryż czy makaron zastąpiłam kluseczkami półfrancuskimi inaczej lanymi wzbogaconymi o siekaną natkę pietruszki. Odrobina rosołu, pomidory, mąka, jajo, 30 minut i obiad gotowy.                                   potrzebne będą […]

Szampańska galaretka w doborowym towarzystwie

Na imprezowym bufecie nie może zabraknąć również deseru, utrzymajmy go jednak w sylwestrowym klimacie. A jak sylwester to musi być szampan, tym razem w postaci kostek z szampańskiej galaretki połączonych z egzotyczna sałatką owocową. Mała rzecz, a cieszy i oko i podniebienie.                           […]

Pieczeń z karkówki szpikowana grzybami i boczkiem wędzonym

Święta, święta i po świętach… Postanowiłam podzielić się z Wami jeszcze przepisem na znakomitą, pachnącą, soczystą pieczeń z karkówki, którą miałam gotową na święta, ale nie zdążyłam wrzucić. Nic się nie stało, taką pieczeń możecie zrobić przecież bez okazji 🙂                               […]

Tradycyjny barszcz czerwony

W piątkowy dzień przyszedł czas na przygotowanie świątecznego barszczu czerwonego. Buraczki z działkowej piwniczki dostarczone, grzyby zmagazynowane, czosnek zdobyty więc działam. W domu unosi się zapach świąt, barszczyk powoli mruga, a ja uciekamy myć okna, a później relaks. Wesołych Kochani!                               […]

Świąteczna ryba w zalewie z sokiem z buraka

Pomysł na tą rybę w zalewie powstał zupełnie przypadkowo, a mianowicie kiedyś robiłam ryby w occie i w tym samym czasie porządek w lodówce. Jak to przy porządkach zawsze znajdzie się coś co stoi samotnie, bez właściciela i bez pomysłu na lepsze jutro. I tak stał sobie zakwas z buraka, zaszalałam i wlałam całość do zalewy. […]

Śledź w oleju na wigilijny stół

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta… a co za tym idzie szał kuchenny, który sprawia, że wielu z Was zamiast się radować spina się by wszystko było na czas. I po co? Luzik! Wiele rzeczy można zrobić wcześniej, tak jak ten śledź w oleju. Dzięki temu rozłożycie sobie pracę równomiernie, a na świąteczny czas pozostanie […]

Swojska szynka

Różowo-szara, bardzo czosnkowa i niezwykle krucha szynka swojska powinna zagościć na świątecznych stołach u każdego z Was. W czasach w których wszystko jest naszpikowane chemią, barwnikami, ulepszaczami ciężko znaleźć dobrą, prawdziwą wędlinę. Biegnę Wam z pomocą w tej codziennej walce o sprawdzoną i swojską szynkę. Zróbcie ją sobie sami, proces trochę długotrwały , ale efekt […]

Pierogi z korzennym jabłkiem, orzechami włoskimi i suszoną śliwką

Dziś przygotowałam dla Was świąteczną, ale nie oczywistą propozycję na pierogi. Karmelizowane orzechy dają chrupiącą strukturę, miękkim i rozpływającym się śliwkom i jabłkom. Aromatyczne i pachnące pierogi z korzennym jabłkiem z pewnością zadowolą zwolenników słodkich mącznych uszek.                                     […]

Pasztet z ciecierzycy

Jak wiecie jestem zwolenniczką mięsnych dań, ale szczerze mówiąc ta wersja pasztetu bardzo mi się spodobała. Oczywiście musiałam dodać do niej plastry boczku, ale i bez niego jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Lekki i pełen smaku pasztet z ciecierzycy sprawdzi się zarówno jako przystawka ale i smarowidło do świeżego, pachnącego pieczywa.       […]

Świąteczny sandacz z borowikami i purre z pietruszki

Kto powiedział, że na święta tylko karp? Karp to oczywiście doskonała i szlachetna ryba, ale sandacz nie odstępuje mu na krok. Jedna z moich ulubionych ryb słodkowodnych, delikatna a jednocześnie dość wyraźna w smaku. W połączeniu z sosem z doskonałych i pachnących borowików oraz śnieżno białym purre z pietruszki, tworzy kompozycję iście królewską, doskonałą na […]

Świąteczny kisiel owocowy

Zainspirowana ostatnimi warsztatami postanowiłam przyrządzić swój świąteczny kisiel owocowy. Pełen owoców i korzennych aromatów doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, jako lżejsza wersja deseru. Taki przygotowany kisiel możecie też zapakować w ładne słoiczki i podarować mamie, tacie, babci. Na pewno sprawi to uśmiech na ich twarzach.                   […]

Krem z buraków pieczonych z suszonymi grzybami

Z dniem dzisiejszym ruszam z propozycjami świątecznych potraw. Będą i te tradycyjne i te bardziej nowoczesne, wszystkie jednak sprawią, że święta będą radosne i pełne smaku. Na pierwszy strzał mam dla Was krem z buraków, odświętny bo z suszonymi grzybami i śliwkami, będzie stanowił doskonałą alternatywę dla tradycyjnego barszczu.             […]

Żółte energetyczne smoothie

Latem smoothie praktycznie codziennie gościło na moim stole, zielone, żółte, czerwone. Zawsze kolorowe, kipiące witaminami i dodające sił na przetrwanie dnia w pracy. Przyszła jesień, przyszła zima i tak jakoś powoli zapomniałam, że można pić coś innego niż ciepłą herbatę lub kawę. Moja dzisiejsza propozycja to żółte energetyczne smoothie, słodkie ale jednocześnie z nutą goryczy, […]

Delikatne ciasto bez pieczenia – “Smaki lata”

Przyszedł czas na stopniowe opróżnianie zamrażarki, po brzegi wypełniona owocami lata musi zrobić odrobinę miejsca na świąteczne pierogi, które wkrótce czas zacząć robić. Stąd też dziś mam dla Was przepis na znakomity, nieco wytrawne delikatne ciasto w sam raz na deser. Możecie oczywiście użyć świeżych owoców, ale te odmrożone z własnej uprawy wcale nie są […]

Kotlet słoneczny z ziemniakami pełnymi smaku

Brzydki i zimny wtorek za oknem, a w domu? A w domu troszeczkę słońca, czyli czas kotlet słoneczny! Niby zwykły obiad, a sprawi, że na twarzach domowników pojawi się uśmiech. Dodałam jeszcze odrobinę szaleństwa w postaci aromatycznych i nieco pikantnych ziemniaków gotowanych. Do dzieła!                       […]

Portobello z kozim serem i burgerem wieprzowym

Wielkie kapelusze pieczarek Portobello zainspirowały mnie do zrobienia czegoś na kształt burgerów, w których spełniały by one rolę bułki. Robiąc jedzonko stwierdziłam, że nie ma sensu szaleć bo zdecydowanie jedna pieczarka wystarczy i przykrywanie wieprzowego burgera drugą nie ma sensu. Całość wzbogaciłam o grillowane pałeczki selera naciowego. Spróbujcie.               […]

Puszysty mus czekoladowy

Miał być mus czekoladowy podany z musem kasztanowym, ale kasztany się spaliły i pomysł nie wypalił. Cóż moje zakręcenie często daje o sobie znać w kuchni, raz spalone kasztany, a innym razem potrzaskana góra talerzy. Grunt to się tym nie przejmować i konsekwentnie dążyć do celu. Kasztany zamieniłam na świeże kaki i też wyszło znakomicie. […]

Szakszuka zapiekana z mozzarellą i kaparami

Gdzie nie spojrzę tam szakszuka, więc i u mnie musiał pojawić się ten tunezyjski specjał. Pachnąca i sycąca alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych. Efektownie podana umili nam codzienne śniadanie, a tym samym da powera na cały dzień.                                      potrzebne będą […]

Pâté z wątróbek kurzych w panko

Propozycja dzisiejsza to chrupiące kulki wypełnione aromatycznym musem z wątróbki – pâté. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek, imprezowa przekąska lub dodatek do kolacyjnych grzanek. Mega chrupiąca skorupka i puszysty, delikatny mus zawładną sercem każdego smakosza wątróbki.                                   […]

Szafranowy pudding Chia

Z uwagi na to, że śpieszę się do pracy mam dziś dla Was szybki przepis, na dobry: deser, podwieczorek lub śniadanie. Oczywiście rozumiem, że nie każdy w domu szafran ma, nie mniej jednak szczerze polecam udać się do sklepu by zakupić ten cudowny diament wśród przypraw. Szafranowy pudding chia plus winne wiśnie równa się efekt […]

Wietnamska zupa PHO (moja interpretacja)

Zainspirowana wietnamską zupą phở gà, postanowiłam zrobić coś na jej wzór. Tradycyjna pho zawiera składniki, które nie są gotowane, a jedynie parzone w gorącym wywarze. U mnie kurczak został ugotowany, kaczka podsmażona, ale efekt myślę, że jest równie dobry. Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało.                   […]

Kruche ciastka drożdżowe (domowe)

Po ostatnim wypieku szpinakowych bułeczek, jakoś tak spodobała mi się zabawa z ciastem krucho-drożdżowym. Były na słono to i niech będą ciastka drożdżowe na słodko. Musów i dżemików pełna piwnica, szkoda by było gdyby się zmarnowały. Szybkie zarabianie ciasta, 2 godziny odpoczynku, chwila przy sklejaniu, 25 minut w piecu i rozkoszujesz się, gorącym, chrupiącym ciasteczkiem. […]

Krem z brokuła z ogórkiem kiszonym w spółce

Naszła mnie dziś ochota na brokuła, ale sam brokuł … nuda. Może zupa? A niech będzie pomyślałam! I tak też zrobiłam, oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie udziwniła. Patrze ogórki wyglądają ze słoika, jak gdyby same chciały zostać gwiazdami obiadu. Dlaczego miałabym odebrać im tą przyjemność? Wskakujcie powiedziałam. I w ten zaskakujący sposób powstał […]

Energetyczna grzanka z pikantnym sosem

Za oknem ponuro, chciałoby się troszkę koloru, troszkę radości, a więc stwórzmy sobie wiosenny klimat w środku zimnej jesieni. Dziś mam dla Was propozycje na niesamowicie dobre grzanki pełne warzyw. Pikantny sos, który tu użyłam doskonale nadaje się również jako dip do chipsów, nachosów i tortilli. Uśmiech na twarz i do roboty. 🙂       […]

Bardzo czekoladowe ciastka halloweenowe

Czekoladowe ciastka upieczone, są bardzo chrupiące i czekoladowe. Miały być halloweenowe i są, może nie do końca wyszły nam rysunki, ale na pewno jeszcze opanujemy tą trudną sztukę artystycznego malarstwa lukrem. 🙂 Tak czy tak staraliśmy się z bratem by utrzymać ten piekielny klimat święta duchów i troszkę nam się to udało.       […]

Chili con carne w halloweenowej odsłonie

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej przyrządzana z mielonej wołowiny i czerwonej fasoli, często wzbogacana jest o różne dodatki takie jak kukurydza czy paski papryki.  Nutą przewodnią dania jest ostrość i specyficzny smak kuminu. Przyznam się szczerze, że chili często gości na moim stole ponieważ jest pyszne i szybkie w wykonaniu, co jest […]

Porzeczkowa pianka z gruszkami

Rosiołowa oszalałaś, nie stać Cię na lepszy deser? Dlaczego pokazujesz jak zrobić galaretkę z paczki? Rosiołowa! A stać, ale dziś miałam ochotę na porzeczkową piankę z gruszkową galaretką i ją zrobiłam, a jak zrobiłam to i się z Wami podzieliłam. Tak sobie myślę, że niby oczywista oczywistość, ale może nie każdy wie jak zrobić piankę? […]

Duszona kaczka z całkiem nowym purre ziemniaczanym

Przy niedzieli nadszedł czas na obiad z kaczką w roli głównej. Duszona z dużą ilością dodatków, delikatna a jednocześnie z tajemniczą nutą w smaku. Sos z takiego aromatycznego wywaru to już w zasadzie formalność. Do tego ciekawe, całkiem inne purre ziemniaczane i zaskoczone miny domowników. Przepis na lepszy dzień, to przepis na moją niecodzienną kaczkę […]

Ozór wieprzowy na przekąskę

Pani świnka była taka uprzejma, ze podzieliła się ze mną swoim językiem i policzkami, co mnie bardzo ucieszyło. Ozór wieprzowy pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Niebo w gębie dla podrobowych smakoszy. Nigdy nie próbowałeś/aś? Brzydzisz się? O nie! Odważ się! Zamknij oczy i jedz, jedz, jedz! A tak poważnie są to moje ulubione części […]

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i natką pietruszki

Kolejna propozycja z cyklu “swojsko na dziś”, a tak poważnie to bardzo dobra sałatka ziemniaczana, która dzięki dodaniu curry (które zresztą uwielbiam) nabiera nowego blasku. Doskonała na kolacje, ale i jako przekąska na zakrapianej imprezce u wujka Cześka. Polecam! potrzebne będą 8-10 średnich ziemniaków 200 g surowego boczku wędzonego pęczek natki pietruszki 1/2 średniej cebuli […]

Wytrawne pene z krewetkami

„1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” i mój kolejny przepis z tym związany to pene z krewetkami. Mocny sos, pełen smaków, wytrawny. Czasem warto spróbować czegoś innego, a może inne dla Was okaże się najlepsze. Często dania odzwierciedlają mój nastrój w danym dniu i dziś też tak jest. Trochę zła, trochę skwaszona, trochę wybuchowa, ale gotowa […]

Farfalle aromatyczne i kolorowe

„1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” i mój pomysł na dziś. W ten szary, ponury, zimny dzień postanowiłam podzielić się z Wami moim pomysłem na obiad. Jedna z moich ulubionych odsłon makaronu, kolorowa, pełna smaku, nieco inna i na pewno nie nudna – taka ja na talerzu. Zwykle na moim stole gości spaghetti, tagliatelle, pene, […]

Flaczki wołowe w aromatycznym rosole

Jak już pewnie wiecie bardzo lubię podroby, dlatego też nie powinno nikogo zdziwić, że flaki są jedną z moich ulubionych zup. Wieprzowe, wołowe, rosołowe, pomidorowe, winne, ostre, łagodne, z dużą ilością warzyw… uwielbiam! Przy okazji publikowania tego przepisu chętnie dowiem się jaki wy przyrządzacie flaczki wołowe. Podzielicie się ze mną swoimi kulinarnymi tajemnicami?         […]

Kurczak curry, mus z dyni i wyrastające z kaszy marchewki

Punktem kulminacyjnym naszego dyniowego tygodnia zostaje mus z dyni, który spełnia rolę łącznika między kaszą, a sezamowymi marchewkami. Całość dopełnia kurczak curry. Kolorowa i pełna smaków propozycja na niedzielny obiad.                                                     […]

Dyniowe kopytka

Dyniowe kopytka to ciekawa alternatywa dla zwykłych tradycyjnych kopytek. Dzięki dyni są nieco słodsze niż ziemniaczane, ale równie smaczne. Doskonale nadają się na słodki podwieczorek, ale i jako dodatek do gulaszu. Szczerze polecam, gdy raz je spróbujecie będziecie chcieli jeszcze i jeszcze.                           […]

Krem z dyni z batatami

Jesień za oknem, daje znak, że czas na działkową królową DYNIĘ! Jako pierwszy dyniowy przepis mam dla Was zupę – krem z dyni . Miała być z mleczkiem kokosowym, ale mleczka się zapomniało, więc jest z batatem. Batat to strzał w dziesiątkę, efekt zaskakujący. Przyjemnie słodka, lekko przełamana jabłkiem i uwieńczona chilli idealna zupa na […]

Devolajki czyli kotlet de volaille z masłem ziołowym

Ukochane danie Polaków, znienawidzone przez kucharzy 🙂 Wesela, komunie, jubileusze, stypy … 50, 100, 150 sztuk … i klepiesz, klepiesz, klepiesz a końca nie widać. Zupełnie zwyczajne, a jednak pyszne. Mimo maleńkiej niechęci do nich, postanowiłam dodać przepis na nieco zmodyfikowaną wersję klasyku.                         […]

Smażony karp na dobrej modrej kapuście

Smażony karp wielu kojarzy się tylko ze świętami Bożego Narodzenia, a szkoda. Jest to bardzo dobra i wdzięczna w przygotowaniu ryba, dostępna w sklepie rybnym praktycznie przez cały rok. Dziś mam dla Was przepis, który zapewne wywoła zaniepokojenie w Waszych głowach. Dlaczego takie połączenie? Przecież to nie pasuje! A może jednak ?! 😉     […]

Śmietankowa tapioka z malinami

Ostatnim czasem w moje ręce trafiła paczka tapioki, czyli małych, białych, niepozornych kuleczek. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że była ona znana już dawno, dawno temu i przepis na nią znalazłam w starym wydaniu “Kuchni polskiej”. Idąc dalej odkryłam, że świetnie sprawdza się jako zagęstnik, a oprócz tego przybiera smak rzeczy w której jest gotowany […]

Papardelle z grzybami leśnymi i suszoną śliwką

Grzybki … czy jest coś lepszego o tej porze roku? Pyszne, aromatyczne, pełne umami, moje ulubione. Dziś mam dla Was przepis na makaron, bardzo leśny, grzybowy, nie zabraknie też jednak w nim nuty “czegoś innego” czyli suszonych śliwek.                                   […]

Baza pomidorowa

Warto mieć w swojej spiżarni coś takiego jak baza pomidorowa. Dzięki niej w szybki sposób jesteśmy w stanie przygotować obiad. Otwieramy słoik, dodajemy do makaronu z podsmażonym kurczakiem lub do rosołu z kluseczkami lub zwyczajnie podgrzewamy, lekko doprawiamy i mamy świetną zupę krem.                         […]

Pasta z dorsza wędzonego

Nadmorski urlop jak zawsze zakończyłam kupując świeżą, wędzoną rybkę u miejscowego rybaka. Tym razem nie wzięłam jak zwykle rybki maślanej, a naszego tradycyjnego, lekko nudnego ale smacznego dorsza. Przywiozłam go do domu i niewiele myśląc, postanowiłam zrobić z niego pastę do pieczywka. Wyszła bardzo fajna 🙂                   […]

Oszukane pyry z oszukanym gzikiem

Jak na poznaniankę przystało przygotowuję często w domu pyry z gzikiem, czyli ziemniaki w mundurkach z przyprawionym i wymieszanym ze śmietaną twarogiem. Jednak dziś postanowiłam to tradycyjne danie lekko zmodyfikować.                                                   […]

Letnia zapiekanka z mieloną wieprzowiną

Aromatyczna i kolorowa propozycja dla smakoszy warzyw. Letnia zapiekanka to opcja dla nie lubiących za długo “stać przy garach”, kroisz, mieszasz a reszta sama się robi. Mieszanka przypraw, którą sami przygotujecie nadaje lekko orientalnego, zaskakującego smaku.                                       […]

Polędwiczka wieprzowa z maślaną kukurydzą i słodko-kwaśną papryką

Wspomnienie każdych nadmorskich Osiołowych wakacji- maślana kukurydza, ale czy musi być sama?  Nie musi! Z papryką współgra idealnie, dodajmy troszkę wieprzka i obiad załatwiony.                                                               […]

Zwyczajna sałatka z nadzwyczajnym dresingiem arbuzowym

Niby zwyczajna sałatka, niby nic  takiego… a jednak! Magiczny winegret, arbuz niby nie wyczuwalny a dający to coś, to coś co zamienia zwykłe danie w danie eksplozje. Troszkę mnie poniosło, ale spróbujcie możne poczujecie to co ja. 🙂                                   […]

Makaron z sosem pomidorowym – smak dzieciństwa, z moim klopsikowym akcentem

Smak mojego dzieciństwa. Po zebranych na działce pomidorowych plonach, moje rodzicielstwo zawsze wekowało sporo przecierów, a z nich później mama robiła ten dobry sosik, zajadaliśmy go wszyscy ze smakiem. Ach! te beztroskie czasy 🙂 Mój akcent to bazyliowe klopsiki, które dodatkowo wzbogacają smak.                         […]

Smażone kwiaty cukinii

Przechadzając się po działeczce naszego taty odkryłam, że właśnie kwitnie cukinia przepięknym żółtym kwieciem, ale super pomyślałam, będzie na przekąskę. Idę dalej, a tu na krzaczkach różne kolory pomidorków… ach będzie salsa. Tak powstały smażone kwiaty cukinii z salsą pomidorową.                               […]

Kotlet schabowy w letniej odsłonie z sałatką z fasolki szparagowej

Kotlet schabowy to jedna z obowiązkowych propozycji na niedzielny obiad, ale może by go troszeczkę odświeżyć? Pietruszka i czosnek dodają świeżości i sprawiają, że tradycyjny schaboszczak robi się jeszcze smaczniejszy.                                                    […]

Kiełbasa w sosie musztardowym z kminkiem

Znudziły ci się kanapki? Masz dosyć płatków, owoców, jogurtów ? Zaszalej i spróbuj mojej propozycji śniadaniowej! Raz nie zawsze, podaruj sobie przyjemność zjedzenia swojskiego, polskiego śniadanka.                                                    potrzebne będą 2 kiełbasy […]

Smażona makrela na letnich warzywkach

Dlaczego makrela? Bo lubię makrelę, ale spokojnie można użyć tutaj innej ryby np. dorsza, sandacza. Fajna propozycja na lunch w ciepły, wakacyjny dzień. Używam tu wszystkich warzywek jakie mamy w tej chwili w ogródku, świeże i naturalnie hodowane dają gwarancje pysznego smaku 🙂                         […]

Chłodnik owocowy z truskawkami, borówkami i rabarbarem

Chłodnik owocowy z truskawkami i borówkami to przyjemna i orzeźwiająca alternatywa dla tradycyjnego chłodnika. Doskonale chłodzi w upalne dni. Dzięki dodaniu rabarbaru staje się słodko-kwaśny i zdrowszy.                                                         […]