Aromatyczna golonka wieprzowa z warzywami

Aromatyczna golonka wieprzowa z warzywami - zdjęcie główne
Ilość: 2 porcje

Golonka wieprzowa mój numer 1 wśród mięs. Mało kobiece? Trudno! Ważne, że dobra, a nawet bardzo dobra! Miękka, ale nie za miękka, dobrze przyprawiona, ładnie podana z warzywami przekona do siebie nawet najbardziej opornych mięsożerców.                                                            

Aromatyczna golonka wieprzowa z warzywami - składniki

potrzebne będą

  • 600 g golonki wieprzowej (jedna duża lub dwie mniejsze)
  • 1  łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • sól
  • pieprz
  • olej

sposób przygotowania

Paprykę, majeranek, czosnek niedźwiedzi, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu i 4 łyżki oleju dokładnie mieszamy. Golonkę wieprzową myjemy i pozbywamy się ewentualnych włosków, wrzucamy do marynaty, dokładnie nacieramy i wstawiamy przykryte do lodówki na całą noc.

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub słupki.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy golonki z obu stron na złoto. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą wymieszana z resztkami marynaty. Około 30 minut po zagotowaniu sprawdzamy smak wywaru i doprawiamy dodając sól i pieprz (wywar powinien być nieco za słony). Następnie dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze przez 1 godzinę, po tym czasie małe golonki powinny być gotowe, jeśli mamy większe gotujemy chwilę dłużej. Aby sprawdzić czy golonka jest już gotowa, wbijamy widelec w mięso, jeśli lekko wchodzi to już jest dobra.

Naszą aromatyczną golonkę wieprzową podajemy z warzywami i wywarem, w którym fajnie jest zamoczyć chleb.

Aromatyczna golonka wieprzowa z warzywami
Aromatyczna golonka wieprzowa z warzywami
Tagujcie na instagramie efekty #rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , , .