Cukier aromatyzowany (Nie masz pomysłu na świąteczny prezent? Zrób go!)

Moja pierwsza prezentowa propozycja to cukier aromatyzowany. Ładnie zapakowany, opisany może być ciekawą i alternatywną propozycją dla standardowych świątecznych słodkości.

Przygotowałam trzy rodzaje cukru: z korą cynamonową, anyżem i laską wanilii. Możecie również stworzyć inne wariacje na temat cukru np. z dodatkiem ziarenek kawy, płatków róży, kardamonu, goździków czy skórki otartej z cytrusów ( taką skórkę należy delikatnie zatrzeć, uważając by nie zedrzeć albedo; gotową układamy na papierze do pieczenia i zostawiamy na kilka godzin by się wysuszyła).                          

Potrzebne będą

  • 3 razy po 200 g cukru
  • 1 kora cynamonowa
  • 1 laska wanilii
  • 1 gwiazda anyżu lub 1 płaska łyżeczka ziarenek

Sposób przygotowania

Do trzech pojemniczków wsypujemy cukier. Do każdego z nich kolejno dodajemy cynamon, naciętą wzdłuż laski wanilię i anyż. Całość szczelnie zamykamy i energicznie potrząsamy. Im dłużej cukier będzie łączył się z przyprawami tym lepiej. Pamiętajmy by co jakiś czas delikatnie wstrząsnąć pojemnikiem, by aromat równomiernie się rozprowadzał.

Opublikowane w Przepiśnik i otagowane: , , , , , .