Assiette z fioletowych ziemniaków Vitelotte

Assiette z fioletowych ziemniaków Vitelotte
Ilość: 3 porcje

Spacerując po supermarkecie rzuciły mi się w oczy inne, wizualnie ciekawe ziemniaki, które w środku są fioletowe. Postanowiłam ich spróbować, jako że mam je pierwszy raz w swojej kuchni zrobiłam z nich assiette (jedna rzecz w kilku odsłonach i smakach podana na wspólnym talerzu). W ten sposób sprawdziłam jak smakują gotowane, smażone i pieczone. Spróbujcie.                                        

Assiette z fioletowych ziemniaków Vitelotte
Assiette z fioletowych ziemniaków Vitelotte

potrzebne będą

  • 1 kg ziemniaków Vitelotte
  • 1 jajo
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • olej do głębokiego smażenia
  • gruba sól wędzona
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

sposób przygotowania

Ziemniaki dzielimy na trzy częśći:

Purre - ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15-17 minut. Odlewamy wodę, warzywa dusimy dodając do nich rozmaryn, jajo, śmietankę oraz szczyptę soli. Dusimy tak długo, aż otrzymamy jednolite purre. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Chipsy- ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i przy pomocy ostrego noża kroimy w cieniutkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej. Kartofelki smażymy partiami przez 1-1,5 minuty, aż będą chrupiące . Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy by odsączy je z nadmiaru tłuszczu. Oprószamy solą i odrobiną słodkiej papryki.

Pieczone- ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, oprószamy morską, wędzoną solą i skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.

Assiette z fioletowych ziemniaków Vitelotte
Assiette z fioletowych ziemniaków Vitelotte
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , .