Barszcz z botwinki

Barszcz z botwinki
Ilość: 5 porcji

Ostatni dzwonek na ugotowanie barszczu z botwinki, później oczywiście też możecie ugotować podobną zupę, używając zamiast liści botwiny większą ilość buraczków. Zupa ta jest mega bombą witaminową, a przy tym ma przyjemny lekki posmak wędzonki. Nie czekajcie, gotujcie.                                         

Barszcz z botwinki - składniki

potrzebne będą

  • 1 kg kości wędzonych
  • 2 większe młode marchewki
  • 2 niewielkie młode pietruszki
  • 1 niewielki młody seler
  • 1 młody por
  • 12-15 buraczków wraz z liśćmi botwinki i łodyżkami
  • 2 średnie ząbki młodego czosnku
  • 3-4 łyżki octu
  • 3-3,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pęczek kopru
  • * śmietana 18%
  • Dodatek:
    • 5-6 młodych ziemniaków
    • 100 g boczku wędzonego
    • majeranek
    • sól

sposób przygotowania

Kości wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na płomień palnika. Gotujemy na niewielkim ogniu przez godzinę.

Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Buraki, marchew, seler i pietruszkę kroimy w niewielką kostkę, czosnek siekamy. Łodyżki buraka i liście dość drobno siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka z wywarem. Dodajemy sól, pieprz, 3 łyżki octu, 2,5 łyżki cukru i gotujemy na niewielkim ogniu do chwili aż warzywa będą miękkie. Teraz próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku większą ilością octu, cukru, soli i pieprzu. Wszystko zależy od Waszych upodobań, jedni lubią mniej inni bardziej kwaśną, słodką, słoną czy pieprzną zupę.

Siekamy koper i dodajemy go to zupy.

Taką zupę można zabielić śmietanką 30%. Ja jednak osobiście polecam Wam podać ją z kleksem kwaśnej 18% i sporą ilością świeżego kopru.

Do zupy doskonale pasują ziemniaki smażone z boczkiem.

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w łupinie, aż do momentu gdy będą miękkie. Oczywiście do gotowania wsypujemy sporą szczyptę soli.

Boczek kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy go na patelnię i chwilę wytapiamy.

Ziemniaki kroimy w 1-2 centymetrowe talarki i dorzucamy do boczku. Rozkładamy na płasko. Jeżeli ilość tłuszczu wytopionego z boczku jest zbyt mała, przed włożeniem ziemniaków należy dolać trochę oleju i rozgrzać go.

Ziemniaki obsmażamy z obu stron na złoto, a następnie posypujemy obficie majerankiem i solą.

Barszcz z botwinki
Barszcz z botwinki
rosiolove
Opublikowane w Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , , , .