Barszcz z ciecierzycą

Barszcz z ciecierzycą
ilość porcji

Pyszna, treściwa zupa warzywna z dużą ilością buraczków. Na dworze robi się coraz zimniej więc z chęcią po powrocie do domu zajadam się taką zupką, myślę, że i Wam się spodoba.                                                              

Barszcz z ciecierzycą - składniki

potrzebne będą

  • 2 litry dobrego wywaru mięsnego (doskonale nadaje się do tej zupy wywar po Gotowanych żeberkach z boczkiem)
  • 4-5 sporych buraków
  • 2 większe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • ocet, cukier, sól, pieprz, tymianek

sposób przygotowania

Wywar zagotowujemy, jeśli nie jest to wywar od Gotowanych żeberek z boczkiem, dodajemy do niego łyżeczkę tymianku i łyżkę octu.

Buraczki, marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Czosnek kroimy w plasterki.

Do wywaru dorzucamy buraczki, czosnek, 2 łyżki octu, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy kolejne 15 minut, po tym czasie dodajemy ciecierzycę, zagotowujemy. W tym momencie próbujemy zupę i korygujemy smak solą i pieprzem, ewentualnie octem lub cukrem (ilość przypraw będzie zależna od tego jaki bardzo doprawiony wywar będziecie mieli).

Zupę podajemy z kwaśną śmietaną.

Barszcz ukraiński
Barszcz
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , , , , , .