Baza pomidorowa

Warto mieć w swojej spiżarni coś takiego jak baza pomidorowa. Dzięki niej w szybki sposób jesteśmy w stanie przygotować obiad. Otwieramy słoik, dodajemy do makaronu z podsmażonym kurczakiem lub do rosołu z kluseczkami lub zwyczajnie podgrzewamy, lekko doprawiamy i mamy świetną zupę krem.                                                        

potrzebne będą

  • 1,2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu

sposób przygotowania

Cebulę, czosnek, marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory myjemy i wycinamy z nich twarde miejsca, gniazda nasienne zostawiamy. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 45-60 minut. Ugotowany sos dokładnie blendujemy, jeśli chcecie możecie dodatkowo przetrzeć go przez sito. Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut.

rosiolove
Opublikowane w Moja spiżarnia, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , .