Biała kiełbasa w sosie łagodnie musztardowym

Biała kiełbasa w sosie łagodnie musztardowym
Ilość: 5 porcji

Biała kiełbasa nie musi być tylko gotowana i podana z chrzanem, równie dobrze smakuje smażona lub grillowana. Dziś natomiast chcę Was przekonać do podania jej w sosie musztardowym. Doskonale sprawdzi się na luźnym grillowym przyjęciu ze znajomymi jak i jako ciekawa odmiana na wielkanocnym śniadaniu.                                

Biała kiełbasa w sosie łagodnie musztardowym - składniki

potrzebne będą

  • 5 sztuk parzonej białej kiełbasy
  • 1/3 kostki masła
  • 1 cebula
  • 2  łyżeczki musztardy stołowej
  • 1 niepełna łyżeczka miodu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • odrobina cytryny
  • sól

sposób przygotowania

Białą kiełbasę nacinamy w kratkę. Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju i smażymy kiełbasy z dwóch stron na brązowo. Zdejmujemy je z patelni i odkładamy na bok. Nie zlewamy tłuszczu po smażeniu, wrzucamy na niego posiekaną w drobna kostkę cebulę i smażymy aż będzie szklista.

Pieprz, kolendrę i gorczycę rozcieramy w moździerzu i wsypujemy do cebuli. Dodajemy musztardę, miód i śmietankę. Mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 6-8 minut. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną soku z cytryny. Kiełbasę przekładamy do patelni, jeszcze chwilę gotujemy by ją ogrzać i gotowe.

Biała kiełbasa w sosie łagodnie musztardowym
Biała kiełbasa w sosie łagodnie musztardowym
rosiolove
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , , , .