Bigos ze słodkiej kapusty

Bigos
ilość porcji

Ulubione danie mojego pana. Na wiadomość, że dziś na obiad bigos oczy mu się zaświeciły. Takie niby nic, a ile sprawia radości :). Przepis, który mam dla Was jest dużo szybszą wersją tradycyjnego bigosu, bardziej ubogą w dodatki ale równie smaczną.                                                          

Bigos ze słodkiej kapusty - Składniki

potrzebne będą

  • 1 mała biała kapusta
  • 8-10 suszonych grzybów
  • 2 duże kiełbasy (takie jakie lubicie, ja użyłam tu kiełbasy czosnkowej)
  • 1 duża cebula
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej lub 1,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 13 kulek pieprzu czarnego

sposób przygotowania

Kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy. Wrzucamy do garnka, dodajemy 1/2 szklanki wody, grzybki suszone, ziele, liść, pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut, co jakiś czas mieszając .

Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy, następnie dodajemy paprykę i cząber, mieszamy. Dodajemy przecier i wszystko razem podsmażamy, cały czas mieszając.

Podsmażoną kiełbasę z dodatkami dodajemy do kapusty, gotujemy 15 minut.

Odstawiamy bigos na 1 godzinę, po tym czasie stawiamy na palnik i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Teraz próbujemy i ewentualnie doprawiamy.

Bigos najlepiej smakuje jak trochę postoi i przejdzie aromatami przypraw, czyli NA DRUGI DZIEŃ 😉.

Bigos z kapusty
Bigos ze słodkiej kapusty
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , , .