Biszkopt rolowany z lekkim kremem jagodowym

Biszkopt rolowany z lekkim kremem jagodowym
Ilość: 8 porcji

Przez całe swoje dotychczasowe życie, tkwiłam w przekonaniu, że wykonanie rolady z ciasta jest czymś ekstremalnie trudnym, pracochłonnym i zwyczajnie, mówiąc potocznie czymś wkurzającym. Nic bardziej mylnego! Okazuje się, że jest to całkiem proste i nawet dla mnie anty-cukiernika całkiem przyjemne. Spróbujcie i Wy zwinąć biszkopt 🙂                                                   

Biszkopt rolowany z lekkim kremem jagodowym - składniki

potrzebne będą

  • Biszkopt:
    • 8 jaj
    • 8 łyżek cukru
    • 8 łyżek przesianej mąki tortowej
    • szczypta soli
  • Krem:
    • 300 g jagód lub borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
    • 7 łyżek cukru
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 250 g serka mascarpone
    • 500 ml śmietanki 30%
  • Czekolada:
    • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    • 4  łyżki śmietanki 30%

Sposób przygotowania

Jajka ubijamy wraz z cukrem i szczyptą soli na wysokich obrotach miksera, tak długo aż staną się jasno żółte, puszyste i potroją swoją objętość. Trwa to około 10-15 minut. Odkładamy mikser i bierzemy sylikonową łopatkę. Stopniowo dodajemy mąkę do masy jajecznej, delikatnie mieszamy od środka do zewnątrz miski, cały czas delikatnie napowietrzając. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-28 minut.

Gorący biszkopt przekładamy na wilgotny ręcznik i zwijamy rulon z szerszej strony ciasta. Odkładamy do wystygnięcia w ręczniku.

Jagody zagotowujemy wraz z cukrem. Blendujemy na jednolitą masę, dodając wcześniej żelatynę. Śmietankę ubijamy, następnie dodajemy do mascarpone nie przestając ubijać. Gdy dwie masy się połączą stopniowo dolewamy wystudzony mus jagodowy, mieszamy przy pomocy miksera. Krem odstawiamy do lodówki na 30-40 minut, aby lekko stężał.

Odwijamy ręcznik z biszkoptu, delikatnie go rozchylamy i nakładamy łyżką krem w miejscach zgięcia po całej długości ciasta. Odwracamy stroną po której kończy się rulon do dołu, lekko dociskamy i wykładamy resztę kremu na wierzch rolady. Wstawiamy do lodówki na jedną godzinę.

Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w miseczce na parze), następnie dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy by czekolada się z nią połączyła. Polewę wylewamy na ciasto lub robimy delikatne esy-floresy przy pomocy łyżki.

PS. Zapomniałam nadmienić, że jest to moja pierwsza rolada w życiu. Może nie wyszła idealnie, ale wiemy już o co chodzi, a każda następna na pewno będzie lepsza.

Biszkopt rolowany z lekkim kremem jagodowym

Przydatne

Jeśli zostanie Wam krem jagodowy z powodzeniem możecie go wstawić do zamrażarki , powstaną z niego pyszne lody. Podczas zamrażania należy go kilkakrotnie przemieszać łyżką, by nie powstała twarda bryła. Doskonale smakują jako dodatek do kawy mrożonej.

Biszkopt rolowany z lekkim kremem jagodowym
rosiolove
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , .