Buraczana tapioka z delikatnym serkiem

Buraczana tapioka z delikatnym serkiem
Ilość: 2 porcje

Ludziska, dziś mam dla Was pomysł na pożywną, lekką, kolorową i przepełnioną smakiem ziół różową przekąskę. Buraczana tapioka to tylko cztery składniki, chwila czasu, ręce, które nie boją się ubrudzić od buraków i odrobina fantazji sprawią, że pojawi się uśmiech na Waszych twarzach i w Waszych brzuchach 😉                                                       

potrzebne będą

  • 4 łyżki tapioki (ja użyłam małych kuleczek)
  • 6 niewielkich buraków
  • Serek Kremowy Arla Apetina Pesto i Rukola
  • kilka ładnych, dużych listków bazylii
  • 1,5 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól

sposób przygotowania

Tapiokę wrzucamy do miski i zalewamy jedną szklanką zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia na 1 godzinę.

Buraczki myjemy i gotujemy w skórce przez 30 minut. Następnie studzimy je i obieramy. Dwa z nich trzemy na tarce o dużych oczkach, pozostałe kroimy w niewielką kostkę.

Tapiokę przelewamy do garnka, dolewamy 1 szklankę wody i gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut, następnie dorzucamy buraczaną kostkę, ocet, cukier, pieprz i sporą szczyptę soli. Gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż tapioka stanie się przeźroczysta i miękka. Co jakiś czas mieszamy, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Buraczaną tapiokę próbujemy, ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem lub cukrem, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Tarte buraki mieszamy z posiekaną w cienkie paski bazylią i odrobiną soli.

Tapiokę dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy Kremowy serek Arla Apetina Pesto i Rukola.

W słoiczku wykładamy buraczaną tapiokę, na to kremową tapiokę z serkiem i salsę z tartego buraka.

Doskonale sprawdza się jako śniadanie, przekąska w porze lunchu lub jako dodatek do grillowanego kurczaka.

Buraczana tapioka z delikatnym serkiem
Buraczana tapioka z delikatnym serkiem
#rosiolove
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , , , , .