Caprese z pomidorem kumato, vinegrette i siekaną natką pietruszki

Caprese z pomidorem kumato, vinegreate i siekaną natką pietruszki
Ilość: 2 porcje

Włoskie caprese, hiszpański pomidor, polska pietruszka i mój nowy przepis. Pomidory kumato mają fajny, słodki smak, który w połączeniu z mocnym vinegreatem, orzeźwiającą pietruszka i obojętną w smaku mozzarellą daje cudowną sałatkę, zatrzymującą smak lata. Doskonała jako przekąska ale i jako dodatek do przysłowiowego kotleta.                                                  

Caprese z pomidorem kumato, vinegreate i siekaną natką pietruszki

potrzebne będą

  • 200 g mozzarelli
  • 4 pomidory kumato
  • pęczek natki pietruszki
  • Vinegrette:
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 30 ml octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka cukru brązowego
    • szczypta soli

sposób przygotowania

Pomidory myjemy i wraz z mozzarellą kroimy na cienkie plasterki.

Do pojemnika wrzucamy wszystkie składniki sosu i blendujemy. Całość zemulguje i stanie się gęsta. Jeżeli jest dla Was zbyt kwaśny dodajcie odrobinę więcej cukru, osobiście uważam jednak, że nie ma takie potrzeby.

Natkę pietruszki drobno siekamy. Połowę dodajemy do vinegrettu, resztę zostawiamy do posypania.

Na talerzu robimy kompozycję z pomidorów, sera i pietruszki. Całość skrapiamy naszą gęstą emulsją.

Caprese z pomidorem kumato, vinegreate i siekaną natką pietruszki
Caprese z pomidorem kumato, vinegreate i siekaną natką pietruszki
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , .