Chia z musem z brzoskwiń i karmelizowanymi orzechami

Chia z musem z brzoskwiń i karmelizowanymi orzechami
Ilość: 4 porcje

Żywot moich działkowych brzoskwiń dobiegał końca, nie mogłam pozwolić by odeszły w zapomnienie i postanowiłam zrobić mus. Mus doskonały do deserów, naleśników, jogurtu naturalnego, koktajlu. Mega prosty, delikatnie kwaskowy, pięknie różowo-pomarańczowy. Mus już gotowy, więc może sklecę coś więcej? Coś zdrowego i pysznego. Otwieram szafkę a w niej chia obok orzechów ziemnych spoczywa....                                        

Chia z musem z brzoskwiń i karmelizowanymi orzechami

Potrzebne będą

  • Mus:
    • 1 kg brzoskwiń
    • 3 łyżeczki cukru
  • Chia:
    • 6 kopiastych łyżeczek nasion chia
    • 1 łyżeczka miodu
    • 250 ml mleka
  • Karmelizowane orzechy:
    • 1,5 łyżeczki miodu
    • 2 łyżki orzechów (u mnie solone orzeszki ziemne i orzechy włoskie)

sposób przygotowania

Z brzoskwiń pozbywamy się pestek, myjemy je i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier i 1/2 szklanki wody. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając i uważając by owoce się nie przypaliły. Całość dokładnie blendujemy. Jeżeli Wasze brzoskwinie były dość kwaskowe, a mus wydaje Wam się mało słodki to teraz jest najlepszy moment by dodać do niego jeszcze cukru. Odstawiamy do wystygnięcia.

Nasiona chia wsypujemy do mleka, dodajemy miód i odstawiamy. Co jakiś czas energicznie mieszamy, by nasiona się nie posklejały.

Na patelnię wylewamy miód, rozgrzewamy go a następnie wrzucamy na niego orzechy. Rozkręcamy płomień palnika na niewielką moc i karmelizujemy. Orzechy nie mogą się przypalić, ponieważ staną się gorzkie! Co chwilę poruszamy patelnia, karmelizujemy tak długo aż wszystkie orzechy pokryją się miodem.

Wszystkie składniki deseru wykładamy warstwami, wieńcząc całość plasterkiem brzoskwini.

Chia z musem z brzoskwiń i karmelizowanymi orzechami
Chia z musem z brzoskwiń i karmelizowanymi orzechami
rosiolove
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , .