Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki
Ilość: 4 porcje

Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie ma u mnie przepisu na najlepszy chłodnik wiosny, ale spokojnie już to nadrabiam. Pięknie różowy, pełen nowalijek, z dużą ilością kopru, jajkiem... ach! Uwielbiam!!! Kto jeszcze nie zrobił, do dzieła!                              

Chłodnik z botwinki - składniki

potrzebne będą

  • 2 pęczki botwinki
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 duży pęczek koperku
  • 4 większe ogórki kiszone
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gęste jogurty naturalne
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet
Chłodnik z botwinki

sposób przygotowania

Botwinkę dokładnie płuczemy, tak jak i pozostałe warzywa. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, łodyżki i liście drobno siekamy. Wkładamy do garnka i nalewamy tylko tyle wody by przykryła całą botwinę, dodajemy 2 łyżki octu, jedną łyżkę cukru, łyżeczkę płaską soli i pieprzu. Zagotowujemy i gotujemy na malutkim ogniu przez 2 minuty. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Rzodkiew i ogórka kroimy w drobniutka kostkę, szczypior i koper siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystko dodajemy do wystudzonej botwinki, mieszamy z jogurtem. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem lub ewentualnie octem.

Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, po tym czasie próbujemy i jeszcze raz ewentualnie doprawiamy.

Chłodnik podajemy z jajem gotowanym lub sadzonym, doskonale też pasują do tego smażone ziemniaki.

Chłodnik z botwinki
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , , , .