Ciastka bardzo bakaliowe

Ciastka bardzo bakaliowe

Za namową mojego brata postanowiłam coś upiec, a "to coś" to bardzo proste, a przy tym bardzo smaczne i kruche ciastka. Jeśli już decyduje się na pieczenie, lubię używać do przygotowania ciasta jednej miski ewentualnie miski i miksera, no cóż nie ma co udawać, że jest inaczej. Lubię wszystko mieszać w jednym naczyniu i te ciastka są przygotowane właśnie w ten sposób. Robi się je bardzo szybko, przy tym nie tworząc wielkiego bałaganu.                                       

Ciastka bakaliowe - składniki

potrzebne będą

  • 200 g masła
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mleka
  • 10 łyżek mąki
  • 1,5 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżki suszonej żurawiny
  • 6 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 10 suszonych moreli
  • 4 orzechy włoskie

sposób przygotowania

Śliwki i morele kroimy w cienkie paski, orzechy lekko siekamy.

Masło siekamy na mniejsze kawałeczki i ugniatamy razem z miodem i cukrem.

Do masy maślanej dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Nie ugniatamy go zbyt długo, chodzi tylko o to by wszystkie składniki się wymieszały i połączyły ze sobą.

Z ciasta formujemy kulki takiej wielkości na jaką mamy ochotę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy dłonią. Ciasteczka oczywiście urosną.

Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18-19 minut. Po upieczeniu odstawiamy je na chwilę do wystygnięcia.

Gotowe! Teraz pozostaje zrobić sobie kawkę i pałaszować je ze smakiem :).

Ciastka bardzo bakaliowe
Ciasta bardzo bakaliowe
rosiolove
Opublikowane w Mączne, Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , , , , .