Delikatne ciasto na pierogi

Delikatne ciasto na pierogi - zdjęcie główne
Ilość: 35 sztuk

Najdelikatniejsze ciasto na pierogi jakie kiedykolwiek robiliście. Bardzo delikatne, dobrze i cienko rozwałkowane pozwala stworzyć wprost idealne pierogi, które rozpływają się w ustach. Pasuje zarówno do farszów wytrawnych jak i słodkich.                                                                                        

Delikatne ciasto na pierogi - składniki

potrzebne będą

  • 500 g mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oleju

sposób przygotowania

Suche składniki mieszamy i wysypujemy na stolnicę. Robimy dołek w naszej górce mąki do którego wlewamy olej i stopniowo dolewamy wodę.

Ciasto na pierogi wyrabiamy ok. 8 min używając części dłoni znajdującej się bezpośrednio przy nadgarstku dociskając nią ciasto do blatu. Wyrabiamy tak długo, aż będzie miało zwartą, błyszczącą fakturę oraz gdy nie będzie kleiło się do rąk. W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką.

Gotowe ciasto wkładamy do woreczka foliowego, szczelnie zamykamy i odkładamy na 30 min, dzięki temu ciasto będzie delikatne i sprężyste.

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy bardzo cieniutko, następnie przy pomocy szklanki wycinamy kółka z ciasta. Gotowe kawałki ciasta nadziewamy naszym ulubionym farszem i formujemy z nich pierogi. Poniżej macie przedstawione kilka sposobów zlepiania pierogów, można użyć też do tego specjalnego urządzenia, jednak ja wole zrobić to ręcznie.

Delikatne ciasto na pierogi - wykrawanie

sposoby sklejania pierogów

Delikatne ciasto na pierogi - sposoby sklejania
Delikatne ciasto na pierogi - sposoby sklejania
Delikatne ciasto na pierogi - sposoby sklejania
Delikatne ciasto na pierogi - sposoby sklejania
Delikatne ciasto na pierogi - gotowe pierogi
rosiolove
Opublikowane w Mączne, Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , .