Coleslaw – surówka z kapusty

Coleslaw - surówka z kapusty
Ilość: 6 porcji

Coleslaw, czyli powszechnie znana i lubiana surówka z kapusty z dodatkiem marchewki. Doskonała zarówno do mięs pieczonych, smażonych, grillowanych, ale i jako składnik burgerów czy innych kanapek z mięskiem. Prosta w przygotowaniu, przyjemna w zajadaniu. 🙂                                      

Coleslaw - składniki

potrzebne będą

  • 3/4 główki małej kapusty
  • 3 niewielkie marchewki
  • 1 duża szalotka
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania

Kapustę myjemy i szatkujemy nożem tak cienko jak potrafimy, marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Całość delikatnie przesypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na chwilę.

Szalotkę obieramy i kroimy w cieniutkie piórka. Musztardę, majonez, śmietankę mieszamy ze sobą i dorzucamy wraz z szalotka do miski z kapustą. Dodajemy sporą szczyptę pieprzu i cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

Próbujemy naszą surówkę i doprawiamy solą, pieprzem lub ewentualnie cukrem.

Coleslaw gotowy!

Coleslaw - surówka z kapusty
Coleslaw - surówka z kapusty
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , , , , .