Corn dog

Corn dog
Ilość: 4 porcje

Corn dog to amerykańska przekąska, serwowana w barach z fast foodami. Są to panierowane w mące kukurydzianej małe kiełbaski, smażone w głębokim oleju i sprzedawane na patyku, same lub z przeróżnymi sosami. Uważam, że sprawdzą się świetnie zarówno jako przysmak kolacyjny lub przekąska na domówce.                                         

Corn dog - składniki
Corn dog - przed smażeniem

potrzebne będą

  • 8 małych kiełbasek ja użyłam cienkich śląskich, ale parówki też spokojnie mogą być
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu Worchester
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • kilka listków świeżej kolendry
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

sposób przygotowania

Kiełbaski wyjmujemy z opakowania i nabijamy na patyczki do szaszłyków. W misce dokładnie mieszamy ze sobą obie mąki, jajo, chilli , sporą szczyptę soli i odrobinę wody. Powinna powstać masa o konsystencji ciasta naleśnikowego. Musi dokładnie zakryć kiełbaski.

W wysokim garnku rozgrzewamy olej, musi go być tyle by corn dogi spokojnie dawały się zanurzyć.

W tym czasie robimy sos, mieszając ze sobą majonez, musztardę, sos Worchester, cukier i szczyptę soli. Do gotowego sosu dodajemy kolendrę i odstawiamy na bok.

Kiełbaski zanurzamy w cieście, dokładnie je obtaczając a następnie wkładamy do nagrzanego oleju na 1- 1,5 minuty. Wyjmujemy i układamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Corn dog
Corn dog
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , .