Bardzo czekoladowe ciastka halloweenowe

Bardzo czekoladowe ciastka halloweenowe

Czekoladowe ciastka upieczone, są bardzo chrupiące i czekoladowe. Miały być halloweenowe i są, może nie do końca wyszły nam rysunki, ale na pewno jeszcze opanujemy tą trudną sztukę artystycznego malarstwa lukrem. 🙂 Tak czy tak staraliśmy się z bratem by utrzymać ten piekielny klimat święta duchów i troszkę nam się to udało.                                                  

Bardzo czekoladowe ciastka halloweenowe - składniki

potrzebne będą

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej + garstka do podsypania
  • 125 g miękkiego masła
  • 15 g sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli

sposób przygotowania

W rondelku rozgrzewamy odrobinę wody, stawiamy na to metalową miseczkę z obiema czekoladami i rozpuszczamy.

Masło ucieramy z cukrem i jajkami, a następnie dodajemy rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladę.

Mąkę przesiewamy, a następnie mieszamy razem z sodą oczyszczoną i cukrem wanilinowym.

Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej i wyrabiamy jednolite ciasto.

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na 3 milimetrową grubość, wycinamy z niego dowolne kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 17 minut.

Gotowe ciastka dekorujemy dowolnie przy pomocy lukru, specjalnych pisaków, białej czekolady lub tego na co macie ochotę.

Bardzo czekoladowe ciastka halloweenowe
rosiolove
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , .