Delikatne ciasto bez pieczenia – “Smaki lata”

Delikatne ciasto bez pieczenia - "Smaki lata"

Przyszedł czas na stopniowe opróżnianie zamrażarki, po brzegi wypełniona owocami lata musi zrobić odrobinę miejsca na świąteczne pierogi, które wkrótce czas zacząć robić. Stąd też dziś mam dla Was przepis na znakomity, nieco wytrawne delikatne ciasto w sam raz na deser. Możecie oczywiście użyć świeżych owoców, ale te odmrożone z własnej uprawy wcale nie są gorsze.                                        

Delikatne ciasto bez pieczenia - składniki

potrzebne będą

  • 200 g jagód
  • 200 g malin
  • 200 g czerwonej porzeczki
  • 225 g ciastek czekoladowych (np. Bardzo czekoladowe ciastka halloweenowe)
  • 100 g masła
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • opakowanie żelatyny
  • cukier

sposób przygotowania

Ciastka rozdrabniamy przy pomocy miksera, lub ręcznie uderzając młotkiem do mięsa. Czekoladę umieszczamy w miseczce, którą stawiamy na garnek z odrobiną gotującej się wody. Dodajemy masło, mieszamy i czekamy aż się ze sobą połączą. Rozpuszczoną masę mieszamy z pokruszonymi ciastkami i wykładamy na spód okrągłej blachy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do lodówki.

Maliny wrzucamy do garnka dodajemy 3 łyżki cukru, gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Dokładnie blendujemy, a następnie przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Mascarpone ubijamy mikserem z 1 łyżeczką cukru, następnie delikatnie mieszamy łyżką z musem malinowym. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, a następnie cały czas mieszając dodajemy do masy z mascarpone. Wykładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki.

Jagody wrzucamy do garnka, dodajemy 3 łyżki cukru, gotujemy przez 15 minut, a następnie dokładnie blendujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę z 1 łyżką cukru. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, dodajemy do musu jagodowego energicznie mieszając, a teraz całość dodajemy do ubitej śmietany. Delikatnie mieszamy by nie stracić puszystości. Gotowa masę wylewamy na stężały krem malinowy. Wstawiamy do lodówki.

Do garnka nalewamy litr wody i wrzucamy do niego porzeczki z 4 łyżkami cukru. Gotujemy przez 20 minut, po czym dodajemy 3 łyżki śmietanki 30% i dokładnie blendujemy. Do gorącego płynu dodajemy 6,5 łyżeczki żelatyny i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie się delikatnie ściągać wylewamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin.

A teraz tylko szybka kawa i można się relaksować...

Delikatne ciasto bez pieczenia - "Smaki lata"
Delikatne ciasto bez pieczenia - "Smaki lata"
Delikatne ciasto bez pieczenia - "Smaki lata"
rosiolove
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , , , , .