Delikatny dorsz z chrupiącą kołderką

Delikatny dorsz z chrupiącą kołderką

Brat mój powiedział: "chrupciutki, delikatny, lekki i smaczny obiadek", czy muszę coś jeszcze dodawać? Może tylko ubieraj czapkę, kurtkę i gnaj do rybnego. Zrób, spróbuj i sam oceń czy mój delikatny dorsz ci smakuje.                                 

Delikatny dorsz z chrupiącą kołderką - składniki

Potrzebne będą

  • 500 g dorsza białego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek panko
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 1 duży por lub 2-3 mniejsze
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie szorujemy (pozostawiamy skórkę), wrzucamy do wody i gotujemy 8-10 minut, powinny być ugotowane al dente. Odlewamy wodę i kroimy je w grube plastry.

Por myjemy i kroimy w talarki.

Dorsza dokładnie myjemy, porcjujemy na taką wielkość jaką lubimy.

Zieloną pietruszkę siekamy razem z czosnkiem, mieszamy z panko i odrobiną soli.

Dorsza wykładamy skórą do dołu na blachę z papierem do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku obficie rozsypujemy nasza chrupiącą posypkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20-30 minut w zależności od tego jak grube i duże są kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło, plastry ziemniaka smażymy z obu stron na złoto. Następnie dorzucamy por, sporą szczyptę soli i pieprzu. Zmniejszamy ogień, dodajemy odrobinę wody i chwilę dusimy.

Dorsza podajemy na ziemniakach, całość delikatnie otaczamy lekkim porowym sosikiem

Delikatny dorsz z chrupiącą kołderką - przed pieczeniem

Przydatne

Rybę sprawdzamy przy pomocy wykałaczki, wbijamy ją w środek ryby, a następnie przykładamy do ust. Jeśli patyczek jest gorący, ryba jest gotowa.

Delikatny dorsz z chrupiącą kołderką
Delikatny dorsz z chrupiącą kołderką
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Prosto z Wody, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , , .