Nie tylko na chandrę (desery)

najnowsze przepisy

Pyszne, szybkie, bez pieczenia… z wiśniową czekoladą

Coraz częściej kuszę się na przygotowywanie ciast… szok!  no cóż może z wiekiem zdobywam coraz więcej cierpliwości. Ciasto to powstało z potrzeby pozbycia się gigantycznej ilości kaszki manny, która jakimś cudem znalazła się w naszym restauracyjnym magazynie. I tak o to troszkę zaczerpnięty przepis od wujka Google na ciasto bez pieczenia został zmodyfikowany i podrasowany […]

Biszkopt rolowany z lekkim kremem jagodowym

Przez całe swoje dotychczasowe życie, tkwiłam w przekonaniu, że wykonanie rolady z ciasta jest czymś ekstremalnie trudnym, pracochłonnym i zwyczajnie, mówiąc potocznie czymś wkurzającym. Nic bardziej mylnego! Okazuje się, że jest to całkiem proste i nawet dla mnie anty-cukiernika całkiem przyjemne. Spróbujcie i Wy zwinąć biszkopt 🙂                 […]

Świąteczny kisiel owocowy

Zainspirowana ostatnimi warsztatami postanowiłam przyrządzić swój świąteczny kisiel owocowy. Pełen owoców i korzennych aromatów doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, jako lżejsza wersja deseru. Taki przygotowany kisiel możecie też zapakować w ładne słoiczki i podarować mamie, tacie, babci. Na pewno sprawi to uśmiech na ich twarzach.                   […]

Delikatne ciasto bez pieczenia – “Smaki lata”

Przyszedł czas na stopniowe opróżnianie zamrażarki, po brzegi wypełniona owocami lata musi zrobić odrobinę miejsca na świąteczne pierogi, które wkrótce czas zacząć robić. Stąd też dziś mam dla Was przepis na znakomity, nieco wytrawne delikatne ciasto w sam raz na deser. Możecie oczywiście użyć świeżych owoców, ale te odmrożone z własnej uprawy wcale nie są […]

Kruche ciastka drożdżowe (domowe)

Po ostatnim wypieku szpinakowych bułeczek, jakoś tak spodobała mi się zabawa z ciastem krucho-drożdżowym. Były na słono to i niech będą ciastka drożdżowe na słodko. Musów i dżemików pełna piwnica, szkoda by było gdyby się zmarnowały. Szybkie zarabianie ciasta, 2 godziny odpoczynku, chwila przy sklejaniu, 25 minut w piecu i rozkoszujesz się, gorącym, chrupiącym ciasteczkiem. […]

Śmietankowa tapioka z malinami

Ostatnim czasem w moje ręce trafiła paczka tapioki, czyli małych, białych, niepozornych kuleczek. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że była ona znana już dawno, dawno temu i przepis na nią znalazłam w starym wydaniu “Kuchni polskiej”. Idąc dalej odkryłam, że świetnie sprawdza się jako zagęstnik, a oprócz tego przybiera smak rzeczy w której jest gotowany […]