Lane kluski z jabłkami i sosem z jeżyn

Nie masz pomysłu na zdrowy podwieczorek dla Twojego smyka? Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie do końca wiesz na co? Lane kluski z owocami to pomysł dla Ciebie!                                                                            

potrzebne będą

  • 4 jajka
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • garść jeżyn + 2 łyżeczki cukru pudru
  • garść solonych orzeszków ziemnych

sposób przygotowania

Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy, dodajemy mąkę i cukier puder. Mieszamy drewnianą łopatką, podbijając ciasto ku górze by napowietrzyć je. Mieszamy tak długo, aż otrzymamy jednolitą masę. Dodajemy do ciasta obrane i starte na dużych oczkach jabłko, mieszamy.

W garnku zagotowujemy wodę z solą. Ciasto przelewamy do woreczka foliowego, robimy malutką dziurkę w rogu i delikatnie wyciskami ciasto do garnka z wrzątkiem, cały czas mieszamy (woreczka używamy tak jak rękawa cukierniczego). Lane kluski zagotowujemy, następnie skręcamy palnik i gotujemy 1 minutę. Po tym czasie odcedzamy je na sitku, przelewamy zimną wodą by się zahartowały.

Jeżyny blendujemy razem z cukrem pudrem, jeśli sos jest dla Was za kwaśny dodajcie więcej cukru.

Kluseczki podajemy na zimno lub ciepło wraz z sosem jeżynowym, posiekanymi orzeszkami ziemnymi i malinami.

rosiolove
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik.