Zapiekane owoce

Mam dla Was pyszny deser, który można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako, że nie za bardzo lubię piec ciasta, staram się wynajdywać szybkie i proste deserki i ten właśnie taki jest.                                                                            

potrzebne będą

  • 1 banan
  • 2 łyżki wiśni
  • 2 całe jaja
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania

Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, wykładamy do małych foremek żaroodpornych. Na banany kładziemy wydrylowane i umyte wiśnie. Jajka wybijamy do miski, miksujemy na gładką puszystą masę (powinna podwoić swoją objętość). Stopniowo dodajemy cukier i kakao, po jednej łyżeczce cały czas miksując. Gotową masą zalewamy owoce w foremkach, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 18 minut.

przydatne

Podstawowy przepis można wzbogacić o likiery alkoholowe, miętę, szałwię, chilli. Dodajemy wówczas jeden z tych składników do masy jajecznej podczas miksowania.

hashtag
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik i otagowane: , , , , .