

Przyznaje się bez bicia, że dziś po raz pierwszy robiłam sama domowy majonez. Teoretycznie znałam technikę, ale w zasadzie nigdy nie miałam potrzeby by ją wykorzystać. Dziś się poprawiłam i zrobiłam swój pierwszy w życiu majonez i wyszedł fantastyczny. Powstały trzy wersje tradycyjna, zielona i z kolorowym pieprzem.

potrzebne będą
- 2 jaja
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki białego, octu winnego
- 500 ml dobrego oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1,5 łyżki posiekanej bazylii
- cukier
- 1 łyżka kolorowego pieprzu ziarnistego
sposób przygotowania
Jaja dokładnie myjemy i wyparzamy chwilę pod strumieniem wrzątku. Wybijamy do wysokiego naczynia, dodajemy do nich musztardę, ocet winny i olej oraz pieprz i spora szczyptę soli.
Blendujemy, najpierw trzymając głowicę blendera u dołu naczynia, a następnie stopniowo podnosząc ją ku górze. W ten sposób wtłaczamy olej do środka majonezu i sprawiamy, że masa staje się kremowa, błyszcząca i jednolita. Cały proces potrwa około 1 minuty. Próbujemy nasz majonez i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Majonez ziołowy:
Do 1/3 części majonezu dodałam bazylię, natkę pietruszki i odrobinę cukru. Zblendowałam i doprawiłam odrobiną soli i pieprzu.
Majonez pieprzowy:
Do 1/3 części majonezu dodałam pieprz ziarnisty i energicznie wymieszałam.
Takie majonezy są doskonałymi dodatkami do jaj, świątecznych szynek czy sałatek. Mogą stanowić też idealną bazę do sosu np. tatarskiego.


