Domowy majonez w trzech smakach

Domowy majonez w trzech smakach
Ilość: jeden słoik

Przyznaje się bez bicia, że dziś po raz pierwszy robiłam sama domowy majonez. Teoretycznie znałam technikę, ale w zasadzie nigdy nie miałam potrzeby by ją wykorzystać. Dziś się poprawiłam i zrobiłam swój pierwszy  w życiu majonez i wyszedł fantastyczny. Powstały trzy wersje tradycyjna, zielona i z kolorowym pieprzem.                               

Domowy majonez w trzech smakach - składniki

potrzebne będą

  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki białego, octu winnego
  • 500 ml dobrego oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 łyżki posiekanej bazylii
  • cukier
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu ziarnistego

sposób przygotowania

Jaja dokładnie myjemy i wyparzamy chwilę pod strumieniem wrzątku. Wybijamy do wysokiego naczynia, dodajemy do nich musztardę, ocet winny i olej oraz pieprz i spora szczyptę soli.

Blendujemy, najpierw trzymając głowicę blendera u dołu naczynia, a następnie stopniowo podnosząc ją ku górze. W ten sposób wtłaczamy olej do środka majonezu i sprawiamy, że masa staje się kremowa, błyszcząca i jednolita. Cały proces potrwa około 1 minuty. Próbujemy nasz majonez i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Majonez ziołowy:

Do 1/3 części majonezu dodałam bazylię, natkę pietruszki i odrobinę cukru. Zblendowałam i doprawiłam odrobiną soli i pieprzu.

Majonez pieprzowy:

Do 1/3 części majonezu dodałam pieprz ziarnisty i energicznie wymieszałam.

Takie majonezy są doskonałymi dodatkami do jaj, świątecznych szynek czy sałatek. Mogą stanowić też idealną bazę do sosu np. tatarskiego.

Domowy majonez w trzech smakach
Domowy majonez w trzech smakach
rosiolove
Opublikowane w Moja spiżarnia, Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , .