Wątróbka drobiowa z jabłkami i chilli

Jedni ją kochają, inni nienawidzą co to takiego? Wątróbka! Specyficzna w smaku, wdzięczna w obróbce. Mimo, że osobiście nie przepadam za jej smakiem, bardzo lubię z nią pracować. Doskonale smakuje zarówno na słono jak i nieco na słodko czy ostro. Dziś mam dla Was tradycyjny przepis, wzbogacony o chilli i czosnek.                                   

potrzebne będą

  • 0,5 kg wątróbki
  • 3 średnie cebule
  • 1 duże dość kwaśne jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta chilli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • plaster masła, olej, sól, pieprz

sposób przygotowania

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy, odsączamy i w misce zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Dzięki temu wątróbka będzie bardzo krucha, dodaje to też dodatkowych walorów smakowych.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek siekamy, jabłka bez gniazd nasiennych kroimy w cienkie paseczki lub kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju, wątróbkę odsączamy od mleka wyrzucając ja na sitko.Wątróbki nie przyprawiamy przed smażeniem! Smażymy szybko wątróbkę na złoto z jednej i drugiej strony, następnie dodajemy czosnek i cebulkę. Chwilkę smażymy i dodajemy jabłka, podsmażamy. Dodajemy majeranek, paprykę, szczyptę chili, soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie próbujemy cebulkę, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, pamiętając ze będzie ona nadawać smak wątróbce czyli powinna być dość słona.

Wątróbkę podajemy z purre ziemniaczanym, do którego możemy dodać odrobinę musztardy lub chrzanu dla zaostrzenia smaku.

rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , .