Duszona kaczka z całkiem nowym purre ziemniaczanym

Duszona kaczka z całkiem nowym purre ziemniaczanym

Przy niedzieli nadszedł czas na obiad z kaczką w roli głównej. Duszona z dużą ilością dodatków, delikatna a jednocześnie z tajemniczą nutą w smaku. Sos z takiego aromatycznego wywaru to już w zasadzie formalność. Do tego ciekawe, całkiem inne purre ziemniaczane i zaskoczone miny domowników. Przepis na lepszy dzień, to przepis na moją niecodzienną kaczkę dziwaczkę.      

Przepis bierze udział w konkursie Hendi Przepis godny Mistrza edycja 2016.                           

potrzebne będą

  • 2 udka kacze
  • 2 niewielkie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 buraki
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 dużej gruszki
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • mąka ziemniaczana, sól, pieprz, olej

Purre ziemniaczane:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu
  • kilka kropelek soku z cytryny
Duszona kaczka z całkiem nowym purre ziemniaczanym

sposób przygotowania

Przy pomocy pęsety lub małego nożyka pozbywamy się piór z udek. Dokładnie myjemy, oprószamy solą i pieprzem.

Marchew, buraki, pietruszkę obieramy i myjemy, kroimy na mniejsze kawałki wraz z selerem naciowym. Z czosnku i cebuli zdejmujemy łupiny, grubo siekamy. Z gruszki wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki. W płaskim garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy kaczkę z obu stron na złoty kolor, następnie dorzucamy czosnek i cebulę, chwilę smażymy. Teraz dodajemy buraki, gruszkę, marchew, pietruszkę, seler naciową, suszone śliwki, rozmaryn, ziele i liście laurowe, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy płaską łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu. Gotujemy na niewielki ogniu pod przykryciem, tak długo aż kaczka będzie miękka (około 100 minut). Pilnujemy by udka były cały czas przykryte płynem, w razie potrzeby dolewamy wodę. Nie przesadźcie jednak z wodą, chodzi tylko o to by przykryć zawartość patelni.

Ziemniaki obieramy i gotujemy jak zwykle, oczywiście uważając by się nie rozgotowały. Odcedzamy i dusimy ziemniaki na purre (możemy też przecisnąć kartofle przez specjalną prasę do ziemniaków ) . Następnie dodajemy do nich skórkę otarta z pomarańczy (w sklepach można nabyć gotową, suszoną skórkę pomarańczową), suszoną żurawinę, kilka igiełek rozmarynu i 2-4 kropelki soku z cytryny. Delikatnie mieszamy, dodajemy szczyptę soli.

Udka wyjmujemy z patelni, odcedzamy wywar po gotowaniu. Próbujemy go i ewentualnie doprawiamy lub w przypadku zbyt słonego, dolewamy trochę wody. Zagotowujemy i delikatnie zagęszczamy go przy pomocy mąki ziemniaczanej (1 łyżka mąki rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody). Zagęszczając kartoflanką musimy uważać by nie zrobić zamiast sosu kisielu! Roztwór dolewajcie stopniowo, cały czas mieszając i obserwując konsystencję sosu.

Udka podajemy z purre i naszym pysznym sosem.

Duszona kaczka z całkiem nowym purre ziemniaczanym
Duszona kaczka z całkiem nowym purre ziemniaczanym
rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , , , .