Dyniowa baza

Dyniowa baza

Przecier, mus, purre jak zwał tak zwał, grunt że owe coś sprawia, że zrobienie potraw z dyni staje się łatwiejsze. Przecier z powodzeniem możemy zawekować i przechowywać w chłodnym miejscu przez całą zimę. Dyniowa baza doskonale nadaje się do zup, kopytek dyniowych, słodkich musów, jako składnik ciasta czy pasty kanapkowej. Biegnijcie do sklepu, kupujcie dynię i do dzieła.                                         

Potrzebne będą

  • 1 średniej wielkości dynia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Dynię kroimy na 8, wraz z pestkami i skórą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez 30-40 minut, do chwili gdy nasza pomarańczowa królowa stanie się mięciutka. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Gdy dynia jest już zdatna do trzymania w dłoni, przy pomocy łyżeczki pozbywamy się pestek a resztę miąższu przekładamy do garnka (oczywiście bez skóry!). Czynność powtarzamy z każdym kawałkiem.

Miąższ dyniowy dokładnie blendujemy dodając odrobinkę soli dla podbicia smaku.

Mus będzie stosunkowo rzadki i taki doskonale nadaje się do zawekowania w słoiku, jeżeli jednak chcecie od razu użyć go np. jako składnik kopytek musicie go zredukować. Na niewielkim ogniu gotować tak długo, aż pozbędziecie się nadmiaru wody a tym samym sprawicie, że mus stanie się gęsty. Dzięki temu nie będziecie musieli w przypadku klusek dodawać zbyt dużej ilości mąki, a tym samym unikniecie ich zbytniego stwardnienia.

rosiolove
Opublikowane w Moja spiżarnia, Przepiśnik i otagowane: , , , , .