Dyniowe kopytka

Dyniowe kopytka
ilość porcji

Dyniowe kopytka to ciekawa alternatywa dla zwykłych tradycyjnych kopytek. Dzięki dyni są nieco słodsze niż ziemniaczane, ale równie smaczne. Doskonale nadają się na słodki podwieczorek, ale i jako dodatek do gulaszu. Szczerze polecam, gdy raz je spróbujecie będziecie chcieli jeszcze i jeszcze.                                                 

Dyniowe kopytka - składniki

potrzebne będą

  • 1 kg ziemniaków
  • 750 g pieczonej dyni*
  • 2 jajka
  • około 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli i pieprzu

sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy i gotujemy. Ugotowane tłuczemy na jednolitą masę lub ewentualnie przeciskamy przez specjalna prasę do ziemniaków.

Upieczoną dynie oddzielamy łyżką od skóry i dokładnie blendujemy. Dyniowe purre wrzucamy na patelnię i odparowujemy nadmiar wody, musimy jednak cały czas mieszać i pilnować by się nie przypaliło.

Ziemniaki mieszamy z dyniowym purre, jajkami, solą i pieprzem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, im bardziej odparowana pulpa dyniowa tym mniej mąki będziemy musieli dodać, dzięki czemu dyniowe kopytka będą delikatniejsze. Wyrabiamy tak długo aż masa nie będzie się nam przyklejała do rąk. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą.

Ciasto dzielimy na kilka części i z każdej z tych części formujemy wałeczek 3-4 centymetrowej grubości. Bierzemy nóż i pod skosem wykrawamy kluski, wielkości takiej jaka Wam odpowiada. Pamiętajcie, że szagówki przybiorą trochę na objętości.

Kopytka wrzucamy partiami do gotującej się wody, gotujemy około minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wrzucamy do lodowatej wody, najlepiej z lodem . W ten sposób hartujemy je, dzięki temu zatrzymamy proces gotowania i kopytka będą bardziej jędrne.

Podajemy na słodko (patrz: Dyniowe szagówki z musem jabłkowym) lub wytrawnie (patrz: Aromatyczne grzybki na kopytkach z dyni).

Dyniowe kopytka przed gotowaniem

przydatne

Ugotowane kopytka możemy zamrozić! Dokładnie je odsączamy z wody, układamy pojedyncze sztuki na blasze wyłożonej folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.

A jak je później przygotować Rosiołowa?

Nic prostszego! Wyjmujemy z zamrażarki i zostawiamy na jakiś czas by lekko odtajały, następnie wrzucamy je do wrzątku i gotujemy około 1,5  minuty lub zalewamy lekko wodą i wstawiamy do mikrofalówki na 1-2 minuty.

* Pieczemy dynię :

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się środka i układamy na blasze. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną dynie miksujemy na purre lub solimy i zajadamy ze smakiem prosto z blachy :).

Dyniowe kopytka
Dyniowe kopytka
rosiolove
Opublikowane w Mączne, Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , .