Dżem z cukinii z cytryną i kandyzowaną skórka z pomarańczy

Dżem z cukinii z cytryną i kandyzowaną skórka z pomarańczy
Ilość: 3 porcje

Ogromna cukinia spoczywająca w mojej lodówce, w końcu doczekała się zamiany w pyszny, nieco inny od reszty dżem z cukinii. Jako ze jest to warzywo o niezbyt wyraźnie określonym smaku, nieco mdłe i mało wyraziste nadaje się zarówno do dań słonych jak i do słodkich wariacji. Mój dżem, a wkrótce mam nadzieje i Wasz doskonale sprawdzi się z ciepłym pieczywem ale i jako dodatek do placka.                    

Dżem z cukinii z cytryną i kandyzowaną skórka z pomarańczy

potrzebne będą

  • 3,5 kg cukinii
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wody

sposób przygotowania

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki oraz pozbywamy się z niej pestek. Kroimy w niewielką kostkę, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na niewielkim ogniu przez 40-50 minut. I już! Jeżeli nie lubicie gdy są warzywa w dżemie możecie z powodzeniem zblendować całość.

Dżem wkładamy do słoików, pasteryzujemy przez 10 minut i cieszymy się tym smakiem przez całą zimę.

Dżem z cukinii z cytryną i kandyzowaną skórka z pomarańczy
rosiolove
Opublikowane w Moja spiżarnia, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , .