Dziki gulasz (dziczyzna, jelenina)

Dziki gulasz (dziczyzna, jelenina)
Ilość: 3 porcje

Dzisiejszy niedzielny obiad będzie w leśnym klimacie. Udało mi się dorwać pokrojone w kostkę mięso z dzika i jelenia. Paczuszki były zamrożone, to jednak nie wpływa źle na mięso a wręcz przeciwnie, sprawia że ono kruszeje. Myślę, że każdy powinien spróbować chociażby dzika i wtedy ocenić. Dziczyzna jest pyszna, głęboka w smaku i jestem pewna, że wielu z Was gdyby spróbowało zakochało by się w niej.                                                                                                                       

Dziki gulasz (dziczyzna, jelenina) - składniki

potrzebne będą

  • 300 g gulaszowego mięsa z jelenia
  • 300 g gulaszowego mięsa z dzika
  • 5 łyżek czerwonego octu winnego
  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 1/2 łyżki rozmarynu
  • 3 jagody jałowca
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2/3 płaskiej łyżka morskiej, soli wędzonej
  • 1/2 dużego pora
  • pieprz

Sposób przygotowania

Robimy marynatę

Cztery łyżki octu winnego mieszamy z oliwą, jałowcem, rozmarynem, zielem i liściem laurowym. Dodajemy mięso i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy przykryte folią do lodówki na całą noc.

Przygotowujemy danie

Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej dziczyznę partiami (jeśli wrzucicie zbyt dużo mięsa na raz zacznie się ono gotować) z każdej strony. Gdy mięso jest przesmażone, wrzucamy je z powrotem na patelnie.

Por myjemy i kroimy w pół talarki, 1/2 dodajemy do mięsa i chwile dusimy. Teraz dolewamy 2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez 1,5-2 godzin, co jakiś czas dolewając odrobinę wody.

Teraz dodajemy do mięsa jedną łyżkę octu winnego, sól wędzoną i sporą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Wrzucamy pozostały por i zagotowujemy. Teraz próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą lub jeszcze odrobiną octu winnego. Mięso powinno być kruche. W razie potrzeby delikatnie zaciągamy sos.

Podajemy z kaszą, kluskami śląskimi, kopytkami lub zwyczajnie z pieczonymi ziemniakami.

Doskonale sprawdzi się tutaj także sałatka z ogórków kiszonych.

Dziki gulasz (dziczyzna, jelenina)
Dziki gulasz (dziczyzna, jelenina)
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , , , .