Drób

najnowsze przepisy

Gulasz z żołądków indyczych jak w domu

Kolejny wpis z cyklu JAK JA KOCHAM PODROBY, a dziś rolę główną grają w nim indycze żołądki. Duże, mięsne…ach! Przygotowałam je w ten sam sposób w jaki w dzieciństwie robiła żołądki z kurczaka moja mama. Słodko-kwaśny szary sos, mięciutkie żołądki do tego kasza jęczmienna, w ręce ogórek konserwowy i uśmiech pojawia się na twarzy. potrzebne […]

Kotlet po lwowsku (nadziewany grzybami leśnymi)

Mamy jesień, szarą, deszczową zresztą tak jaki i minione lato, niezbyt ciepłą… ech! Cóż zrobić, trzeba włożyć różowe okulary i szukać plusów takiego stanu rzeczy, a jednym z tych plusów wrześniowej pory deszczowej są GRZYBKI! Piękne, mięsiste (no dobra nie wszystkie), pachnące i przede wszystkim smaczne. Przyznam się szczerze, że mam już w domu cały […]

Indycze serduszka z kapustą Pak Choi i sosem pomidorowym

Kolejna odsłona podrobów, przez wielu niedocenianych i nie słusznie! Będę o nie walczyć, ponieważ przy odrobinie wyobraźni, czasu, przypraw stają się prawdziwym rarytasem. Dziś mam dla Was indycze serduszka, które w połączeniu z pomidorami i Pak Choiem nabrały zupełnie innego oblicza.                             […]

Ziołowe udka z grilla

Do wczorajszej salsy doskonale pasują dzisiejsze, chrupiące, udka z grilla. Na grilla najlepiej sprawdzają sie niewielkie pałeczki, które szybko sie upieką. Trochę ziół, oliwa, 30 minut na ruszcie i mozemy delektować się pysznym obiadem, w wiosennej scenerii.                             potrzebne będą 500 g […]

Rolada z kurczaka z czosnkowym brokułem

Dziś mam dla Was kolejną drobiową propozycje, lekka propozycja po świątecznym obżarstwie. Rolada z kurczaka poza brokułem, całość praktycznie robi się sama. Rolada doskonale smakuje na ciepło w towarzystwie swojego własnego maślanego sosiku i lekkiej sałatki, lub jako zimna przekąska na imprezie czy dodatek do świeżego pieczywa na śniadanie.             […]

Potrawka z kurczaka, oczywiście w towarzystwie marchewki z groszkiem

Potrawka tradycyjna potrawa, podawana często na uroczystościach rodzinnych, komuniach, weselach, stypach. Jeden z punktów na mojej liście nudnych, zwyczajnych, ale niezwykle pysznych dań. Wbrew pozorom przygotowanie dobrego sosu potrawkowego nie jest wcale proste, ten sos wymaga cierpliwości i serca, które pozwoli mu stać się kremowym i idealnym w swym smaku.           […]

Sałatka z kurczakiem, prażonym słonecznikiem i dipem z avocado

Tak sobie urlopując naszła nas ochota na coś lżejszego, na jakąś alternatywę dla tradycyjnego obiadu i tak padło na sałatkę. Miała być tylko sałatka z kurczakiem, ale naszła mnie ochota na prażony słonecznik, który uwielbiam. A dresing, dip? W koszyczku samotne avocado, miękkie i dojrzałe…przyda się pomyślałam.                 […]

Zupa “chińska” z grzybami mun i kurczakiem

Zainspirowana mieszanką chińską Hortex postanowiłam zrobić dziś lekką, pikantną zupę chińską z kurczakiem. Jako, że bardzo lubię grzyby  mun dodałam ich nieco więcej, niż znajduje się w mieszance nie jest to jednak konieczne. Zupa ta jest doskonała dla ludzi będących cały czas w biegu, ponieważ przygotowanie jej zajmie Wam 20 minut. Polecam!       […]

Rosół z indyka

Jak przystało na Rosiołową muszę umieć ugotować dobry rosioł. 🙂 Dzisiaj mam dla was rosół z indyka. Niby zwykły przepis, a jednak wzbogacony o kilka drobnych elementów, takich jak łupina cebuli, czosnek, smażony por. To dzięki tym skromnym dodatkom rosół uzyskuje głębię, nowy, ciekawy smak.                     […]

Pomarańczowy indyk z duszoną marchewką

Filet z indyka wydawać by się mogło, że jest suchy i bez wyrazu. Postaram się dziś Wam udowodnić, że tak nie jest. Sok pomarańczowy użyty w marynacie, oprócz walorów smakowych spełnia tu też rolę zmiękczacza, dzięki któremu filet jest wilgotny i bardzo soczysty. Ostre przyprawy nadają wyrazistości, marchewka sprawia, że moja propozycja staje się pełna. […]

Soczysty filet z kurczaka pieczony w boczku podany z lekkimi rollsami

Jak zrobić soczysty filet, który jednocześnie będzie pełen smaków? Wystarczy owinąć go boczkiem wędzonym i oczywiście nie przeciągnąć co w kuchennym slangu oznacza, że nie można go zbyt długo piec czy smażyć by nie stał się suchy i gumowaty. Mój wyszedł dziś idealnie, do tego szybkie rollsy z sałatą i obiad gotowy w 35 minut.   […]

Pâté z wątróbek kurzych w panko

Propozycja dzisiejsza to chrupiące kulki wypełnione aromatycznym musem z wątróbki – pâté. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek, imprezowa przekąska lub dodatek do kolacyjnych grzanek. Mega chrupiąca skorupka i puszysty, delikatny mus zawładną sercem każdego smakosza wątróbki.                                   […]

Wietnamska zupa PHO (moja interpretacja)

Zainspirowana wietnamską zupą phở gà, postanowiłam zrobić coś na jej wzór. Tradycyjna pho zawiera składniki, które nie są gotowane, a jedynie parzone w gorącym wywarze. U mnie kurczak został ugotowany, kaczka podsmażona, ale efekt myślę, że jest równie dobry. Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało.                   […]

Krem z brokuła z ogórkiem kiszonym w spółce

Naszła mnie dziś ochota na brokuła, ale sam brokuł … nuda. Może zupa? A niech będzie pomyślałam! I tak też zrobiłam, oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie udziwniła. Patrze ogórki wyglądają ze słoika, jak gdyby same chciały zostać gwiazdami obiadu. Dlaczego miałabym odebrać im tą przyjemność? Wskakujcie powiedziałam. I w ten zaskakujący sposób powstał […]

Duszona kaczka z całkiem nowym purre ziemniaczanym

Przy niedzieli nadszedł czas na obiad z kaczką w roli głównej. Duszona z dużą ilością dodatków, delikatna a jednocześnie z tajemniczą nutą w smaku. Sos z takiego aromatycznego wywaru to już w zasadzie formalność. Do tego ciekawe, całkiem inne purre ziemniaczane i zaskoczone miny domowników. Przepis na lepszy dzień, to przepis na moją niecodzienną kaczkę […]

Kurczak curry, mus z dyni i wyrastające z kaszy marchewki

Punktem kulminacyjnym naszego dyniowego tygodnia zostaje mus z dyni, który spełnia rolę łącznika między kaszą, a sezamowymi marchewkami. Całość dopełnia kurczak curry. Kolorowa i pełna smaków propozycja na niedzielny obiad.                                                     […]

Devolajki czyli kotlet de volaille z masłem ziołowym

Ukochane danie Polaków, znienawidzone przez kucharzy 🙂 Wesela, komunie, jubileusze, stypy … 50, 100, 150 sztuk … i klepiesz, klepiesz, klepiesz a końca nie widać. Zupełnie zwyczajne, a jednak pyszne. Mimo maleńkiej niechęci do nich, postanowiłam dodać przepis na nieco zmodyfikowaną wersję klasyku.                         […]