Wegetariańskie

najnowsze przepisy

Dżem z cukinii z cytryną i kandyzowaną skórka z pomarańczy

Ogromna cukinia spoczywająca w mojej lodówce, w końcu doczekała się zamiany w pyszny, nieco inny od reszty dżem z cukinii. Jako ze jest to warzywo o niezbyt wyraźnie określonym smaku, nieco mdłe i mało wyraziste nadaje się zarówno do dań słonych jak i do słodkich wariacji. Mój dżem, a wkrótce mam nadzieje i Wasz doskonale […]

Chia z musem z brzoskwiń i karmelizowanymi orzechami

Żywot moich działkowych brzoskwiń dobiegał końca, nie mogłam pozwolić by odeszły w zapomnienie i postanowiłam zrobić mus. Mus doskonały do deserów, naleśników, jogurtu naturalnego, koktajlu. Mega prosty, delikatnie kwaskowy, pięknie różowo-pomarańczowy. Mus już gotowy, więc może sklecę coś więcej? Coś zdrowego i pysznego. Otwieram szafkę a w niej chia obok orzechów ziemnych spoczywa….      […]

Caprese z pomidorem kumato, vinegrette i siekaną natką pietruszki

Włoskie caprese, hiszpański pomidor, polska pietruszka i mój nowy przepis. Pomidory kumato mają fajny, słodki smak, który w połączeniu z mocnym vinegreatem, orzeźwiającą pietruszka i obojętną w smaku mozzarellą daje cudowną sałatkę, zatrzymującą smak lata. Doskonała jako przekąska ale i jako dodatek do przysłowiowego kotleta.                     […]

Krem z pomidorów z wędzoną papryką

Co zrobić gdy ma się mnóstwo świeżych pomidorów, pysznych, działkowych a sosy i przeciery ma się już w słoikach? Oczywiście, że zjeść surowe ale można też zrobić krem z pomidorów. Bardzo prosty, bardzo szybki, bardzo pyszny… zasmakuje każdemu. Prosty i szybki nie musi jednak oznaczać, że nieciekawy i zwykły, wzbogacony o słodka paprykę wędzoną staje […]

Letnie leczo z cukinii, kalarepy i papryki

W ogrodzie mnóstwo świeżych warzyw, ziół i owoców, aż żal było by z nich nie korzystać. Mój pomysł na dziś to świeże leczo, pełne wakacyjnych smaków. Doskonale smakuje samo, jako dodatek do chrupiących grzanek, element sałatki lub baza do makaronu. Sprawdzi się również jako uzupełnienie grillowanego schabu czy fileta. Może być łagodne, może też być […]

Mizeria

Jeden z moich ulubionych dodatków do letniego obiadu. Słodko-kwaśna, przyjemna, orzeźwiająca, bardzo ogórkowa mizeria. Nazwa pochodzi podobno od tego że sałatka z ogórków, którą jest nie dostarczała zbyt wielu witamin i energii tak bardzo potrzebnej w dawnych czasach do ciężkiej pracy. Była smaczna, acz mizerna ta Mizeria.                 […]

Jajecznica z kurkami i pomidorem

Przyznam się, że ostatnio trochę zaniedbuje to miejsce. Musicie mi to wybaczyć, urlop, później pełen zajęć od rana do wieczora czas w pracy, słoneczko i tak jakoś wyszło. Od dziś mam jednak zamiar się poprawić i tak chcę Wam zaproponować pomysł na pyszną jajecznicę z kurkami. O tak! to jest to co na pewno każdy […]

Truskawka, poziomka, jogurt na śniadanie

Błyskawiczne wykonanie, apetyczny wygląd, porcja energii na cały dzień. Doskonała propozycja na śniadanie z przyjaciółką, drugie śniadanie w pracy, smaczną przekąskę dla dziecka w szkole. Zupełnie zwykła rzecz, ładnie podana sprawi, że od samego rana uśmiech pojawi się na Twojej twarzy.                  potrzebne będą 400 g truskawek 200 […]

Ziemniaki jak z ogniska, prosto z domowej patelnii

Ziemniaki jak z ogniska, powiem Wam szczerze, że sama byłam zaskoczona jak idealnie odtworzony smak ziemniaków z ogniska udało mi się osiągnąć nie wzniecając ognia. Miały być grillowane, wyszły dymne, nieco wędzone, z odrobiną palonego masła. Doskonałe do gziku, grillowanych mięs lub po prostu do ręki posypane odrobiną soli, muśnięte masłem.         […]

Zupa z białych warzyw

Lekka zupa na ciepły, wiosenny dzień. Bogata w wiele wartości odżywczych, przyjemna w smaku, delikatna, świeża. Dominuje tu smak szparag, które są hitem tej pory roku. Koper przełamuje lekką słodycz i gorycz, sprawiając że zupa staje się przyjemniejsza dla podniebienia. potrzebne będą 1 pęczek szparag czyli około 10-15 sztuk, w zależności od grubości 1 korzeń […]

Sałatka z ogórków kiszonych

Kolejna rzecz z cyklu, wspomnienia z dzieciństwa. Sałatka z ogórków kiszonych, którą często jadaliśmy w niedzielę do gulaszu czy pieczonego mięsa. Jeden z moich ulubionych dodatków, słodko kwaśna, z dużą ilością pieprzu i cebulki. Zjadałam ją zawsze zanim wylądowała na obiadowym stole. Spróbujcie!                           […]

Owocowy koktajl z płatkami róży

Kwaśne owoce, odrobina słodyczy, delikatna róża w połączeniu tworzą napój idealny. Orzeźwiający, energetyzujący, pobudzający owocowy koktajl, który zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wymagających.                                      potrzebne będą 80 g czerwonej porzeczki 270 g wiśni 240 g jagody kamczatki 1 łyżka […]

Marcepanowe śliwki w czekoladzie

Uwielbiam śliwki w czekoladzie, dlatego też postanowiłam umilić sobie trochę dzień i przygotowałam je sobie. Jako że w mojej tajemnej szafce miałam ukrytą masę marcepanową, którą również uwielbiam postanowiłam połączyć je w całość i stworzyć pralinkę idealną – tylko moją ;).                             […]

Sałatka z jaj, ogórka i jabłka

Świeża i delikatna w smaku sałatka z jaj to mój nowy numer 1 na świątecznym stole. Ogórek orzeźwia, jabłko dodaje słodyczy i odrobiny cierpkości, feta soli, jajo króluje a wisienką na torcie jest odrobina swojskiego, ziołowego majonezu.                            potrzebne będą 3 jaja 1/3 […]

Sos tatarski

Uwielbiam dobrą szyneczkę zwinięta w rulon z majonezem lub sosem tatarskim, ze szparagami też jest super, ale nie o tym dziś. Sos tatarski jest bardzo szybki w wykonaniu i stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłego majonezu. Doskonały jest zarówno do jajek, szynki ale i do mięs czy sałatek.                 […]

Domowy majonez w trzech smakach

Przyznaje się bez bicia, że dziś po raz pierwszy robiłam sama domowy majonez. Teoretycznie znałam technikę, ale w zasadzie nigdy nie miałam potrzeby by ją wykorzystać. Dziś się poprawiłam i zrobiłam swój pierwszy  w życiu majonez i wyszedł fantastyczny. Powstały trzy wersje tradycyjna, zielona i z kolorowym pieprzem.               […]

Wielkanocne jaja faszerowane lekką salsą

Wielkanoc coraz bliżej, więc dziś postanowiłam podzielić się z Wami prostym przepisem na wiosennie i kolorowo wyglądające wielkanocne jaja. Rzeżucha ożywia całość i sprawia, że mimo pozornie zwyczajnej salsy otrzymujemy ciekawe i wyraziste jajko.                                           […]

Biszkopt rolowany z lekkim kremem jagodowym

Przez całe swoje dotychczasowe życie, tkwiłam w przekonaniu, że wykonanie rolady z ciasta jest czymś ekstremalnie trudnym, pracochłonnym i zwyczajnie, mówiąc potocznie czymś wkurzającym. Nic bardziej mylnego! Okazuje się, że jest to całkiem proste i nawet dla mnie anty-cukiernika całkiem przyjemne. Spróbujcie i Wy zwinąć biszkopt 🙂                 […]

Buraczana tapioka z delikatnym serkiem

Ludziska, dziś mam dla Was pomysł na pożywną, lekką, kolorową i przepełnioną smakiem ziół różową przekąskę. Buraczana tapioka to tylko cztery składniki, chwila czasu, ręce, które nie boją się ubrudzić od buraków i odrobina fantazji sprawią, że pojawi się uśmiech na Waszych twarzach i w Waszych brzuchach 😉               […]

Assiette z fioletowych ziemniaków Vitelotte

Spacerując po supermarkecie rzuciły mi się w oczy inne, wizualnie ciekawe ziemniaki, które w środku są fioletowe. Postanowiłam ich spróbować, jako że mam je pierwszy raz w swojej kuchni zrobiłam z nich assiette (jedna rzecz w kilku odsłonach i smakach podana na wspólnym talerzu). W ten sposób sprawdziłam jak smakują gotowane, smażone i pieczone. Spróbujcie. […]

Spaghetti z pesto pietruszkowym

Ostatnio były kluseczki pietruszkowe, dziś spaghetti z pesto z tym samym składnikiem. Przyznam się szczerze, że bardzo lubię tą nać. Ma delikatny smak, który nadaje świeżości praktycznie każdej potrawie. Oprócz tego natka pietruszki jest źródłem mega dużej ilości witaminy C, a na tą porę roku na pewno się nam ona przyda.         […]

Pierogi z korzennym jabłkiem, orzechami włoskimi i suszoną śliwką

Dziś przygotowałam dla Was świąteczną, ale nie oczywistą propozycję na pierogi. Karmelizowane orzechy dają chrupiącą strukturę, miękkim i rozpływającym się śliwkom i jabłkom. Aromatyczne i pachnące pierogi z korzennym jabłkiem z pewnością zadowolą zwolenników słodkich mącznych uszek.                                     […]

Świąteczny sandacz z borowikami i purre z pietruszki

Kto powiedział, że na święta tylko karp? Karp to oczywiście doskonała i szlachetna ryba, ale sandacz nie odstępuje mu na krok. Jedna z moich ulubionych ryb słodkowodnych, delikatna a jednocześnie dość wyraźna w smaku. W połączeniu z sosem z doskonałych i pachnących borowików oraz śnieżno białym purre z pietruszki, tworzy kompozycję iście królewską, doskonałą na […]

Świąteczny kisiel owocowy

Zainspirowana ostatnimi warsztatami postanowiłam przyrządzić swój świąteczny kisiel owocowy. Pełen owoców i korzennych aromatów doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, jako lżejsza wersja deseru. Taki przygotowany kisiel możecie też zapakować w ładne słoiczki i podarować mamie, tacie, babci. Na pewno sprawi to uśmiech na ich twarzach.                   […]

Krem z buraków pieczonych z suszonymi grzybami

Z dniem dzisiejszym ruszam z propozycjami świątecznych potraw. Będą i te tradycyjne i te bardziej nowoczesne, wszystkie jednak sprawią, że święta będą radosne i pełne smaku. Na pierwszy strzał mam dla Was krem z buraków, odświętny bo z suszonymi grzybami i śliwkami, będzie stanowił doskonałą alternatywę dla tradycyjnego barszczu.             […]

Żółte energetyczne smoothie

Latem smoothie praktycznie codziennie gościło na moim stole, zielone, żółte, czerwone. Zawsze kolorowe, kipiące witaminami i dodające sił na przetrwanie dnia w pracy. Przyszła jesień, przyszła zima i tak jakoś powoli zapomniałam, że można pić coś innego niż ciepłą herbatę lub kawę. Moja dzisiejsza propozycja to żółte energetyczne smoothie, słodkie ale jednocześnie z nutą goryczy, […]

Delikatne ciasto bez pieczenia – “Smaki lata”

Przyszedł czas na stopniowe opróżnianie zamrażarki, po brzegi wypełniona owocami lata musi zrobić odrobinę miejsca na świąteczne pierogi, które wkrótce czas zacząć robić. Stąd też dziś mam dla Was przepis na znakomity, nieco wytrawne delikatne ciasto w sam raz na deser. Możecie oczywiście użyć świeżych owoców, ale te odmrożone z własnej uprawy wcale nie są […]

Puszysty mus czekoladowy

Miał być mus czekoladowy podany z musem kasztanowym, ale kasztany się spaliły i pomysł nie wypalił. Cóż moje zakręcenie często daje o sobie znać w kuchni, raz spalone kasztany, a innym razem potrzaskana góra talerzy. Grunt to się tym nie przejmować i konsekwentnie dążyć do celu. Kasztany zamieniłam na świeże kaki i też wyszło znakomicie. […]

Szakszuka zapiekana z mozzarellą i kaparami

Gdzie nie spojrzę tam szakszuka, więc i u mnie musiał pojawić się ten tunezyjski specjał. Pachnąca i sycąca alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych. Efektownie podana umili nam codzienne śniadanie, a tym samym da powera na cały dzień.                                      potrzebne będą […]

Szafranowy pudding Chia

Z uwagi na to, że śpieszę się do pracy mam dziś dla Was szybki przepis, na dobry: deser, podwieczorek lub śniadanie. Oczywiście rozumiem, że nie każdy w domu szafran ma, nie mniej jednak szczerze polecam udać się do sklepu by zakupić ten cudowny diament wśród przypraw. Szafranowy pudding chia plus winne wiśnie równa się efekt […]

Energetyczna grzanka z pikantnym sosem

Za oknem ponuro, chciałoby się troszkę koloru, troszkę radości, a więc stwórzmy sobie wiosenny klimat w środku zimnej jesieni. Dziś mam dla Was propozycje na niesamowicie dobre grzanki pełne warzyw. Pikantny sos, który tu użyłam doskonale nadaje się również jako dip do chipsów, nachosów i tortilli. Uśmiech na twarz i do roboty. 🙂       […]

Dyniowe kopytka

Dyniowe kopytka to ciekawa alternatywa dla zwykłych tradycyjnych kopytek. Dzięki dyni są nieco słodsze niż ziemniaczane, ale równie smaczne. Doskonale nadają się na słodki podwieczorek, ale i jako dodatek do gulaszu. Szczerze polecam, gdy raz je spróbujecie będziecie chcieli jeszcze i jeszcze.                           […]

Smażony karp na dobrej modrej kapuście

Smażony karp wielu kojarzy się tylko ze świętami Bożego Narodzenia, a szkoda. Jest to bardzo dobra i wdzięczna w przygotowaniu ryba, dostępna w sklepie rybnym praktycznie przez cały rok. Dziś mam dla Was przepis, który zapewne wywoła zaniepokojenie w Waszych głowach. Dlaczego takie połączenie? Przecież to nie pasuje! A może jednak ?! 😉     […]

Śmietankowa tapioka z malinami

Ostatnim czasem w moje ręce trafiła paczka tapioki, czyli małych, białych, niepozornych kuleczek. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że była ona znana już dawno, dawno temu i przepis na nią znalazłam w starym wydaniu “Kuchni polskiej”. Idąc dalej odkryłam, że świetnie sprawdza się jako zagęstnik, a oprócz tego przybiera smak rzeczy w której jest gotowany […]

Baza pomidorowa

Warto mieć w swojej spiżarni coś takiego jak baza pomidorowa. Dzięki niej w szybki sposób jesteśmy w stanie przygotować obiad. Otwieramy słoik, dodajemy do makaronu z podsmażonym kurczakiem lub do rosołu z kluseczkami lub zwyczajnie podgrzewamy, lekko doprawiamy i mamy świetną zupę krem.                         […]

Oszukane pyry z oszukanym gzikiem

Jak na poznaniankę przystało przygotowuję często w domu pyry z gzikiem, czyli ziemniaki w mundurkach z przyprawionym i wymieszanym ze śmietaną twarogiem. Jednak dziś postanowiłam to tradycyjne danie lekko zmodyfikować.                                                   […]

Zwyczajna sałatka z nadzwyczajnym dresingiem arbuzowym

Niby zwyczajna sałatka, niby nic  takiego… a jednak! Magiczny winegret, arbuz niby nie wyczuwalny a dający to coś, to coś co zamienia zwykłe danie w danie eksplozje. Troszkę mnie poniosło, ale spróbujcie możne poczujecie to co ja. 🙂                                   […]

Smażone kwiaty cukinii

Przechadzając się po działeczce naszego taty odkryłam, że właśnie kwitnie cukinia przepięknym żółtym kwieciem, ale super pomyślałam, będzie na przekąskę. Idę dalej, a tu na krzaczkach różne kolory pomidorków… ach będzie salsa. Tak powstały smażone kwiaty cukinii z salsą pomidorową.                               […]

Chłodnik owocowy z truskawkami, borówkami i rabarbarem

Chłodnik owocowy z truskawkami i borówkami to przyjemna i orzeźwiająca alternatywa dla tradycyjnego chłodnika. Doskonale chłodzi w upalne dni. Dzięki dodaniu rabarbaru staje się słodko-kwaśny i zdrowszy.                                                         […]