Wieprzowina

najnowsze przepisy

Kotleciki mielone idealne na grilla

Sezon grillowy wciąż trwa, więc dziś przygotowałam dla Was pomysł na mega szybkie w przygotowaniu kotleciki z mielonej karkówki. Chciałam dodać im więcej smaku, a tym samym koloru i tak właśnie w środku wylądowała papryka, pomidor i szczypior. Doskonale sprawdzą się jako alternatywa tradycyjnej karkówki z grilla.                 […]

Polędwiczka wieprzowa z maślanymi pieczarkami i młodymi ziemniakami

Polędwiczka wieprzowa, doskonała w smaku, nie wiele potrzebuje by być królową na stole. Wystarczy dać jej trochę serca i jej nie przeciągnąć czyli przesmażyć, przegotować jednym słowem nie wysuszyć. W połączeniu z maślanymi pieczarkami i nieco słodkimi, młodymi ziemniakami staje się tworem kompletnym, samemu nawołującym do zjedzenia.                 […]

Grillowany schab, szparagi i sos z serem wędzonym

Wiosna ma to do siebie, że dzięki skarbom które nam daje można w szybki sposób ugotować, naprawdę wykwintne danie. Młode warzywa są jędrne , chrupiące i nie potrzebują długiej obróbki. Przy niedzieli mój wybór padł na szparagi, które uwielbiam już od dzieciństwa i do których przekonałam już sporą ilość, opornych osób, a do tego grillowany […]

Młoda kapusta – moja ulubiona

Wiosna, ach wiosna ! Co prawda nie widać jej za oknem (dobrze się kamufluje) , ale widać ją już w warzywniakach. Nie mogłam się oprzeć i kupiłam piękną, śmiejącą się do mnie młodą kapustę, którą przyrządzę dziś dla Was tak jak lubię najbardziej z boczkiem i koperkiem. Taka kapusta doskonale sprawdza się jako wiosenna przekąska, […]

Wielkanocne klopsiki z łopatki wieprzowej z sosem pieczarkowym

Jak Wielkanoc to musi być i biała kiełbasa... a gdyby tak zastąpić ją niewielkimi klopsikami o podobnym smaku? Do tego sos pieczarkowy z odrobiną tymianku. Ach.. coś pięknego. Niewiele potrzeba by urozmaicić nasze codzienne i nie tylko codzienne menu.                                 […]

Biała kiełbasa w sosie łagodnie musztardowym

Biała kiełbasa nie musi być tylko gotowana i podana z chrzanem, równie dobrze smakuje smażona lub grillowana. Dziś natomiast chcę Was przekonać do podania jej w sosie musztardowym. Doskonale sprawdzi się na luźnym grillowym przyjęciu ze znajomymi jak i jako ciekawa odmiana na wielkanocnym śniadaniu.                         […]

Ziołowa polędwiczka wieprzowa na maślanych porach

Soczysta i dobrze przyrządzona polędwiczka wieprzowa, wbrew pozorom nie jest wcale taka łatwa do osiągnięcia. Odpowiedni czas smażenia, dłuższa chwila relaksu dla naszego mięska by odpoczęło i nie utraciło swoich soków podczas krojenia i odrobina naszego serca. Maślane pory to również jeden z moich ulubionych dodatków, wyraźny w smaku por zostaje utemperowany przez delikatne masło […]

Corn dog

Corn dog to amerykańska przekąska, serwowana w barach z fast foodami. Są to panierowane w mące kukurydzianej małe kiełbaski, smażone w głębokim oleju i sprzedawane na patyku, same lub z przeróżnymi sosami. Uważam, że sprawdzą się świetnie zarówno jako przysmak kolacyjny lub przekąska na domówce.                     […]

Pieczeń z karkówki szpikowana grzybami i boczkiem wędzonym

Święta, święta i po świętach... Postanowiłam podzielić się z Wami jeszcze przepisem na znakomitą, pachnącą, soczystą pieczeń z karkówki, którą miałam gotową na święta, ale nie zdążyłam wrzucić. Nic się nie stało, taką pieczeń możecie zrobić przecież bez okazji 🙂                               […]

Swojska szynka

Różowo-szara, bardzo czosnkowa i niezwykle krucha szynka swojska powinna zagościć na świątecznych stołach u każdego z Was. W czasach w których wszystko jest naszpikowane chemią, barwnikami, ulepszaczami ciężko znaleźć dobrą, prawdziwą wędlinę. Biegnę Wam z pomocą w tej codziennej walce o sprawdzoną i swojską szynkę. Zróbcie ją sobie sami, proces trochę długotrwały , ale efekt […]

Kotlet słoneczny z ziemniakami pełnymi smaku

Brzydki i zimny wtorek za oknem, a w domu? A w domu troszeczkę słońca, czyli czas kotlet słoneczny! Niby zwykły obiad, a sprawi, że na twarzach domowników pojawi się uśmiech. Dodałam jeszcze odrobinę szaleństwa w postaci aromatycznych i nieco pikantnych ziemniaków gotowanych. Do dzieła!                       […]

Portobello z kozim serem i burgerem wieprzowym

Wielkie kapelusze pieczarek Portobello zainspirowały mnie do zrobienia czegoś na kształt burgerów, w których spełniały by one rolę bułki. Robiąc jedzonko stwierdziłam, że nie ma sensu szaleć bo zdecydowanie jedna pieczarka wystarczy i przykrywanie wieprzowego burgera drugą nie ma sensu. Całość wzbogaciłam o grillowane pałeczki selera naciowego. Spróbujcie.               […]

Gulasz wieprzowy z kaszą bulgur

Niedzielny obiad w tradycyjnym, jednak nieco podrasowanym wydaniu. Kasza bulgur jest doskonała w smaku a przy tym bardzo pożywna, działa też kojąco na nerwy ( podobno 🙂 ). Od niedawna została dla mnie królową, wśród kasz. Jeśli jeszcze jej nie jedliście, koniecznie spróbujcie! Z gulaszem wieprzowym mojego przepisu oczywiście .           […]

Ozór wieprzowy na przekąskę

Pani świnka była taka uprzejma, ze podzieliła się ze mną swoim językiem i policzkami, co mnie bardzo ucieszyło. Ozór wieprzowy pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Niebo w gębie dla podrobowych smakoszy. Nigdy nie próbowałeś/aś? Brzydzisz się? O nie! Odważ się! Zamknij oczy i jedz, jedz, jedz! A tak poważnie są to moje ulubione części […]

Farfalle aromatyczne i kolorowe

„1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” i mój pomysł na dziś.W ten szary, ponury, zimny dzień postanowiłam podzielić się z Wami moim pomysłem na obiad. Jedna z moich ulubionych odsłon makaronu, kolorowa, pełna smaku, nieco inna i na pewno nie nudna - taka ja na talerzu. Zwykle na moim stole gości spaghetti, tagliatelle, pene, dziś […]

Polędwiczka wieprzowa z maślaną kukurydzą i słodko-kwaśną papryką

Wspomnienie każdych nadmorskich Osiołowych wakacji- maślana kukurydza, ale czy musi być sama?  Nie musi! Z papryką współgra idealnie, dodajmy troszkę wieprzka i obiad załatwiony.                                                               […]

Makaron z sosem pomidorowym – smak dzieciństwa, z moim klopsikowym akcentem

Smak mojego dzieciństwa. Po zebranych na działce pomidorowych plonach, moje rodzicielstwo zawsze wekowało sporo przecierów, a z nich później mama robiła ten dobry sosik, zajadaliśmy go wszyscy ze smakiem. Ach! te beztroskie czasy 🙂 Mój akcent to bazyliowe klopsiki, które dodatkowo wzbogacają smak.                         […]

Kotlet schabowy w letniej odsłonie z sałatką z fasolki szparagowej

Kotlet schabowy to jedna z obowiązkowych propozycji na niedzielny obiad, ale może by go troszeczkę odświeżyć? Pietruszka i czosnek dodają świeżości i sprawiają, że tradycyjny schaboszczak robi się jeszcze smaczniejszy.