Czekoladowa chwila zapomnienia

Gorąca czekolada czyli "Czekoladowa chwila zapomnienia"
ilość porcji

Kolejny przepis, dzięki któremu dzień stanie się lepszy. Mega czekoladowy, wzbogacony o owocowe wspomnienie lata deser. Łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowny, z całą pewnością zakocha się w nim każdy miłośnik gorącej czekolady.                                               

Gorąca czekolada - składniki

potrzebne będą

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 g jagód (mogą być mrożone)
  • 150 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1/2 limonki
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • cukier

sposób przygotowania

Mleko wlewamy do garnka i dorzucamy do niego połamane na kawałki czekolady. Rozpuszczamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, uważamy by nie przypalić.

Limonkę dokładnie myjemy pod ciepłą wodą i ścieramy z niej skórkę (około 1 łyżeczki). Jagody mieszamy z łyżeczką soku z limonki i skórką.

Truskawki wrzucamy do małego garnka, dodajemy łyżeczkę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Blendujemy na jednolitą masę.

Śmietankę ubijamy przy pomocy miksera, tak by była puszysta.

Gorącą czekoladę wlewamy do szklanki, nakładamy warstwę jagód, na to delikatnie mus truskawkowy i bitą śmietanę. Na górę sypiemy odrobinkę cukru brązowego lub startej czekolady. Bierzemy długą łyżeczkę i zatapiamy się w krainie czekoladowej rozkoszy.

Gorąca czekolada czyli "Czekoladowa chwila zapomnienia" - zbliżenie
Gorąca czekolada
rosiolove
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , .