Grillowany schab, szparagi i sos z serem wędzonym

Grillowany schab, szparagi i sos z serem wędzonym
Ilość: 4 porcje

Wiosna ma to do siebie, że dzięki skarbom które nam daje można w szybki sposób ugotować, naprawdę wykwintne danie. Młode warzywa są jędrne , chrupiące i nie potrzebują długiej obróbki. Przy niedzieli mój wybór padł na szparagi, które uwielbiam już od dzieciństwa i do których przekonałam już sporą ilość, opornych osób, a do tego grillowany schab. Próbujcie!                                                               

Grillowany schab, szparagi i sos z serem wędzonym - składniki

potrzebne będą

  • 150 g żółtego sera wędzonego
  • ½ camemberta
  • ½ szklanki śmietanki 18%
  • 1 cytryna
  • 500 g schabu bez kości
  • Pęczek białych szparagów
  • 1 łyżka masła

sposób przygotowania

Ser trzemy na tarce, camemberta drobno kroimy. Do garnuszka wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy do tego oba sery i gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, tak długo aż ser się rozpuści. Dodajemy teraz śmietankę, sporą szczyptę soli i pieprzu oraz sok z ½ cytryny. Zagotowujemy, a następnie blendujemy by sos stał się kremowy i bez grudek, możecie też przecedzić go przez drobne sitko. Teraz próbujemy i ewentualnie doprawiamy.

W wysokim garnku zagotowujemy wodę z masłem i sporą szczyptą soli. Szparagi myjemy, odkrawamy lub odłamujemy twarde końce, delikatnie zeskrobujemy skórkę i wkładamy do wrzątku. Szparagi powinny stać, a ich kwiaty/główki wystawać po za powierzchnię wody. Są one bowiem bardzo delikatne i wystarczy im kontakt z parą wydobywającą się z garnka. Szparagi gotujemy przez 3-5 minut w zależności od tego jak bardzo są grube.

W tym czasie schab kroimy na cienkie plasterki, delikatnie je tłuczemy a następnie nacinamy ostrym nożem w kratkę. W ten sposób schab szybciej się z grilluje, nie robiąc się twardym. Wkładamy go do miski, dodajemy 3 łyżki oliwy, sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy dokładnie. Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową, a następnie smażymy na niej schab. Po 1,5-2 minut po każdej stronie. Schab nie może być surowy, nie może też leżeć zbyt długo na grillu ponieważ będzie twardy i gumowaty. Na tej samej patelni/ruszcie grillujemy nasze szparagi po 1 minucie z każdej strony.

Grillowany schab podajemy ze szparagami, sosem serowym i tym na co akurat macie ochotę.

Grillowany schab, szparagi i sos z serem wędzonym
Grillowany schab, szparagi i sos z serem wędzonym
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , , , , , .