Gulasz wieprzowy z kaszą bulgur

Gulasz wieprzowy z kaszą bulgur - zdjęcie główne
Dwie porcje

Niedzielny obiad w tradycyjnym, jednak nieco podrasowanym wydaniu. Kasza bulgur jest doskonała w smaku a przy tym bardzo pożywna, działa też kojąco na nerwy ( podobno 🙂 ). Od niedawna została dla mnie królową, wśród kasz. Jeśli jeszcze jej nie jedliście, koniecznie spróbujcie! Z gulaszem wieprzowym mojego przepisu oczywiście .                                                               

Gulasz wieprzowy z kaszą bulgur - składniki

Potrzebne będą

  • 300g boczku lub łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki suszonych grzybów leśnych
  • 1 średnia cebula
  • 2 jagody jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 1 torebka kaszy bulgur
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, odrobina mąki ziemniaczanej, olej

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie myjemy i kroimy w większą kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy w kostkę, ale mniejszą.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy mięso z każdej strony na złoto. Dodajemy cebulę, suszone grzyby (nie namoczone), jałowiec i liście laurowe. Chwilę smażymy. Całość zalewamy wodą, tak by mięso było przykryte, dodajemy płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 1 godzinę (mięso musi być miękkie, ale nie rozpadające się).

Kaszę gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.

Gotowe mięso wyjmujemy z garnka, sos przecedzamy przez sitko. Zagotowujemy, próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy do smaku. W małej misce mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z trzema łyżkami wody. Roztwór małym strumykiem wlewamy do gotującego się sosu, cały czas mieszamy i uważamy by nie zrobić kisielu!

Grzyby i cebulę pozostałą na sitku mieszamy z ugotowaną kaszą bulgur, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu.

Gulasz wieprzowy podajemy z aromatyzowaną kaszą i sosem własnym.

Gulasz wieprzowy z kaszą bulgur
Gulasz wieprzowy z kaszą bulgur
Tagujcie na instagramie: #rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , .