Gulasz z żołądków indyczych jak w domu

Gulasz z żołądków indyczych jak w domu
Ilość: 5 porcji

Kolejny wpis z cyklu JAK JA KOCHAM PODROBY, a dziś rolę główną grają w nim indycze żołądki. Duże, mięsne...ach! Przygotowałam je w ten sam sposób w jaki w dzieciństwie robiła żołądki z kurczaka moja mama. Słodko-kwaśny szary sos, mięciutkie żołądki do tego kasza jęczmienna, w ręce ogórek konserwowy i uśmiech pojawia się na twarzy.

Gulasz z żołądków indyczych jak w domu - składniki

potrzebne będą

  • 0,5 kg żołądków z indyka
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej
  • sól
  • pieprz

sposób przygotowania

Żołądki dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy do garnka wraz z obraną włoszczyzną, zielem angielskim, liściem laurowym, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu. Całość zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu przez 2 godziny.

Ugotowane żołądki kroimy w cienkie plasterki.

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego mąkę i zasmażamy na złoto. Uważajcie jednak by nie przypalić zasmażki, ponieważ stanie się ona gorzka. Do zasmażki wlewamy 1 l przecedzonego wywaru od gotowania podrobów. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy sok z cytryny, cukier, odrobinę pieprzu. Sos doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy do niego ugotowane żołądki, gotujemy przez 10 minut. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej cytryny,cukru, soli i pieprzu. Sos powinien być słodko kwaśny. Odstawiamy na godzinę by wszystkie smaki się ze sobą przegryzły.

Kaszę gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Do ugotowanej dodajemy pokrojona w kostkę marchewkę z wywaru i mieszamy.

Żołądki podajemy z kaszą i ogórkiem konserwowym.

Gulasz z żołądków indyczych jak w domu
Gulasz z żołądków indyczych jak w domu
rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , .