Halloween’owy kopiec z czekoladowo-malinowym wnętrzem

Halloween'owy kopiec z czekoladowo-malinowym wnętrzem
Ilość: 1 blacha

Wybierasz się na Halloween owe party, a może goście przychodzą do Ciebie? Twoje dziecko chce zaskoczyć kolegów oryginalnym deserem? A może szukasz pomysły na fajną zabawę z dzieckiem? Przybywam z pomocą, z prostym i efektownym ciastem cmentarzyskiem. Buuuuu! 😉                                 

Halloween'owy kopiec z czekoladowo-malinowym wnętrzem

potrzebne będą

  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki kakao
  • Krem:
    • 250 g mascarpone
    • 350 g kremu czekoladowego lub orzechowego ( w zależności od upodobań)
    • 150 ml śmietanki 30%
    • 400 g malin
  • *do dekoracji upiorne ciasteczka, pianki duszki itp.

sposób pzygotowania

Jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy przez 15-20 minut na gładką, puszystą, lekko żółtą masę. Mąkę i kakao przesiewamy. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając wtłaczamy proszek do środka. Całość wylewamy do małej kwadratowej blaszki lub tortownicy o średnicy 28 cm, oczywiście wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, gdy jest suchy znaczy że ciasto jest upieczone w środku.

Wyciągamy z pieca i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Mascarpone wrzucamy do miski, miksujemy by uzyskać większą puszystość. Dodajemy krem czekoladowy, miksujemy. Na koniec dolewamy śmietankę i mieszamy przy pomocy łyżki. Wrzucamy maliny, delikatnie łączymy z masą uważając by nie zmiażdżyć owoców. Wstawiamy do lodówki na 15 min.

Biszkopt wykładamy na tacę lub duża deskę do krojenia. Dłonią wybieramy środek placka oraz jego boki, tak jak na zdjęciu poniżej. Kawałki ciasta wybrane z całości kruszymy w dłoniach, tworząc coś na wzór ziemi.

Krem czekoladowy wykładamy na biszkopt, rozprowadzamy po całości. Nie musimy starać się by było równo, bo w końcu przekopana ziemia nigdy nie jest równa ;). Na krem wykładamy wcześniej wybrany biszkopt i rozsypujemy po całości tworząc kopiec.

Dekorujemy w dowolny sposób tym co udało nam się upolować w sklepie. W moim przypadku są to mini dynie, pianko duszki i małe grobowce.

Wasze dzieciaki na pewno będą miały wielką frajdę tworząc słodki cmentarz razem z Wami.

Halloween'owy kopiec z czekoladowo-malinowym wnętrzem
Halloween'owy kopiec z czekoladowo-malinowym wnętrzem
Halloween'owy kopiec z czekoladowo-malinowym wnętrzem
rosiolove
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , .