Indycze serduszka z kapustą Pak Choi i sosem pomidorowym

Indycze serduszka z kapustą Pak Choi i sosem pomidorowym
Ilość: 2 porcje

Kolejna odsłona podrobów, przez wielu niedocenianych i nie słusznie! Będę o nie walczyć, ponieważ przy odrobinie wyobraźni, czasu, przypraw stają się prawdziwym rarytasem. Dziś mam dla Was indycze serduszka, które w połączeniu z pomidorami i Pak Choiem nabrały zupełnie innego oblicza.                                      

Indycze serduszka z kapustą Pak Choi i sosem pomidorowym

Potrzebne będą

  • 500 g serduszek indyczych
  • 2 kapusty Pak Choi
  • 5 szalotek
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżka miodu
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz

Sposób Przygotowania

Serduszka dokładnie myjemy. Wrzucamy je do garnka wraz ze sporą szczyptą soli, pieprzu, zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez 1,5 godziny. Serduszka powinny być miękkie, jeżeli nie są gotujemy je jeszcze przez chwilę.

Kapustę myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół. Szalonkę opieramy i krównież kroimy na pół.

W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy , podsmażamy na niej szalotkę, następnie dodajemy kapustę,solimy 1/2 łyżeczką soli po czym zalewamy passatą pomidorową. Gotujemy przez 4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy kapustę na talerz.

Serduszka oddcedzamy. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, podsmażamy na niej serduszka. Dodajemy curry, chilli, miód a następnie zalewamy podgotowaną passatą wraz z szalotkami. Gotujemy przez 10 minut na niewielkim ogniu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub jeszcze odrobina miodu.

Indycze serduszka, kapustę układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy z ryżem lub ziemniakami duszonymi.

Indycze serduszka z kapustą Pak Choi i sosem pomidorowym
Indycze serduszka z kapustą Pak Choi i sosem pomidorowym
rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , .