Jaja marynowane w musztardzie

Jaja marynowane w musztardzie

Przepis na stary jak świat, wzbogacony o odrobinę wędzonej papryki sprawi, że gotowane jajka staną się ciekawsze i bardziej wyraziste. Oprócz tego , że świetnie smakują same doskonale sprawdzą się też w sałatce jarzynowej czy paście jajecznej, a dzięki marynowaniu sprawią, że potrawy będą smakowały nieco inaczej.                              

Jaja marynowane w musztardzie - składniki

potrzebne będą

  • 5-10 jaj
  • 750 ml wody
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 50 ml octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 średnia cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

sposób pryzgotowania

Jaja wkładamy do zimnej wody z odrobiną soli i gotujemy przez 5 minut od momentu zagotowania. Następnie hartujemy je pod zimną wodą i obieramy ze skorupek.

Do garnka wlewamy wodę wraz z pozostałymi składnikami i cebulą pokrojoną w grube talarki, doprowadzamy do wrzenia. Próbujemy i w zależności od upodobań doprawiamy odrobiną cukru, lub większą ilością soli i pieprzu.

Jaja wkładamy do słoja i zalewamy gorącą marynatą.

Jaja marynowane w musztardzie
Jaja marynowane w musztardzie
rosiolove
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , .