Jajo w sosie koperkowym

Jajo w sosie koperkowym
Ilość: 2 porcje

Zwyczajnie-zwyczajny obiad, nadzwyczajnie przypominający dzieciństwo. Jeden z moich ulubionych obiadów z lat dziecinnych. Jajo w sosie koperkowym, bardzo lubiłam je też w musztardowym, do tego gotowane ziemniaczki i człowiek był w niebie. Zupełnie prosta rzecz, ale chciałam się z nią z Wami podzielić z racji sentymentu.                                                   

Jajo w sosie koperkowym - składniki

Potrzebne będą

  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml rosołu
  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • 1 spory pęczek koperku
  • 6 jaj
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

sposób przygotowania

Jaja wkładamy do zimnej, osolonej wody i gotujemy 5 minut od momentu w którym woda zacznie wrzeć. Koper drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy masło, wsypujemy na nie mąkę i cały czas mieszając zasmażamy ją. Gdy stanie się złocista, ale nie brązowa dodajemy do niej rosół i energicznie mieszamy. Teraz dodajemy śmietankę i koperek. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cytryny.

Jajo w sosie koperkowym podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Jajo w sosie koperkowym
Jajo w sosie koperkowym
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , .