Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną

Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną
Ilość: 4 porcje

Grillowa biesiada nie może odbyć się bez dobrej kaszanki. Dziś mam dla Was kaszankę w towarzystwie kwaśnej kapusty i nieco słodkiej cebuli. Pamiętajcie jednak, że aby pakunek okazał się sukcesem powinniśmy mieć dobrej jakości kaszankę i oczywiście prawdziwą kiszoną kapustę, nie tą zakwaszaną octem!                                     

Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną - składniki

potrzebne będą

  • 4 kaszanki
  • 40 dkg kapusty kiszonej
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
  • spora szczypta soli i pieprzu
  • folia aluminiowa

sposób przygotowania

Kapustę dość drobno siekamy, mieszamy z majerankiem, cukrem, solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Urywamy 4 duże kawałki folii, rozkładamy pojedynczo. Na każdym z nich układamy kapustę, następnie układamy na niej kaszankę i całość obsypujemy cebulą. Szczelnie zawijamy w tak zwanego cukierka i układamy na rozgrzanym ruszcie grilla.

Grillujemy przez około 25 minut. Po tym czasie pałaszujemy ze smakiem przegryzając dobrym, wiejskim chlebkiem.

 

Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną

przydatne

Jeżeli nie lubicie bardzo kwaśnej kapusty możecie dodać do niej jeszcze łyżkę lub dwie miodu. Spróbujcie przed przyrządzeniem i dodajcie tyle słodyczy ile odpowiada Waszemu smakowi.

Kaszankę z powodzeniem można przyrządzić też w piekarniku. Wkładamy ją na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Po i przed (przystawki, przekąski), Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , .