Ko… koko… kokosanki

kokosanki
Ilość: 15 sztuk

Kolejny przepis z cyklu "nie lubię piec, ale jeśli szybkie i w jednej misce to czemu nie". Kokosowe kokosanki wzbogacone o skórkę pomarańczową będą doskonałym dodatkiem do gorzkiej kawki wypitej z samego rana. Doskonale zachowują się podczas przechowywania, są dobre nawet miesiąc po upieczeniu.                         

kokosanki - składniki

potrzebne będą

  • 5 białek
  • 400 g cukru pudru
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 limonki
  • szczypta soli
  • 1 czekolada deserowa
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

sposób przygotowania

Białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę przez około 7 minut, następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając białka mikserem. Gdy piana będzie lśniąca, a cukier dokładnie rozprowadzony wciskamy sok z limonki i jeszcze chwilę miksujemy. Teraz dodajemy skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy z białkami, uważając by nie utracić puchowej struktury masy.

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, a następnie przy pomocy łyżki wykładamy masę tworząc placki wielkości dna od szklanki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachy i pieczemy przez 16-18 minut. Powinniśmy otrzymać lekko zarumienione, chrupiące z góry i miękkie w środku ciastka.

Do miski wrzucamy połamaną czekoladę wraz ze śmietanką i masłem. Miskę stawiamy na garnku z niewielką ilością wody, odpalamy palnik i roztapiamy na parze tak długo aż po wymieszaniu otrzymamy jednolitą masę. Przy pomocy łyżki wylewamy polewę na kokosanki.

kokosanki
kokosanki
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , .