Placki warzywne z dipem jogurtowym

Placki warzywne to kolorowa alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placuszki doskonale smakują z dipem jogurtowym lub jako dodatek do gulaszu.                                                                        

potrzebne będą

   Placki warzywne

  • 1 średnia cukinia
  • 4 - 5 dużych ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • 1 średni por (biała część)
  • 2 jajka
  • 3  łyżki mąki
  • sól, pieprz

   Dip

  • 1 mały gęsty jogurt naturalny
  • garść posiekanych świeżych ziół np. bazyli, tymianku. rozmarynu, szczypiorku (w zależności od Waszych upodobań)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz

sposób przygotowania

Placki warzywne

Marchew i ziemniaki obieramy, następnie wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ścieramy wszystko na największych oczkach tarki, por siekamy. Warzywa mieszamy z jajkami, mąką, szczyptą soli i pieprzu. Całość odstawiamy na 20-30 min w chłodne miejsce, następnie odlewamy cały płyn, który wytworzył się z warzyw. Próbujemy nasza masę i w tej chwili doprawiamy do smaku solą i pieprzem, masa powinna być lekko słonawa. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy odrobinę masy i delikatnie rozpłaszczamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu, kładąc je na ręcznik papierowy.

Dip

Jogurt mieszamy z ziołami, w moim przypadku to bazylia z tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Można też dodać świeży czosnek, jednak osobiście uważam, że zdominuje on smak placuszków, a szkoda go tracić 😉

przydatne

Nie kładźcie zbyt grubych warstw ciasta na patelni, ponieważ będą się długo smażyły i albo stracą swoją chrupkość, albo się zwyczajnie przypalą.

Można też dodać mniej mąki, ale wtedy potrzebna jest troszkę większa wprawa w przewracaniu placków, ponieważ są one mniej scalone i łatwiej się rozpadają podczas przewracania.

hashtag
Opublikowane w Gdy kończy się dzień (kolacja), Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , .